Viisautta alkavaan kevääseen

Kovasti taas sydän sykkii alkavalle keväälle. Toissapäivänä, perjantaina, vietimme merikotkien etsimispäivää Sundomin saaristossa. Ja löytyihän niitä. Näimme kaikkiaan 6 eri yksilöä. Torstaina jo ajelimme Maxmon saaristossa kotkia etsien. Emme löytäneet, mutta Stråkavikenin satamassa nautimme auringosta ja monenlaisista visuaalisista herkuista auringonpaisteessa. Österön uimarannalla nautimme eväitä ja uskaltauduimme hiukan jäällekin kävelemään. Palasimme Kaitsorin kautta. Artikkelikuva on Hällnäsin satamasta. Tähän aikaan vuodesta kirkkaina päivinä lumi ja jää antaa kaikki valkoisen, hopean ja sinisen sävyt.

Perjantaina kävimme ystäväni A:n kanssa Ritzissä Evan ja Manun konsertissa. Oli mukavaa käydä kuuntelemassa monipuolisia esiintyjiä livenä.

 

Viisautta alkavaan kevääseen

Vinkkasin edellisessä kirjoituksessa muutamista kirjoista. Yksi niistä on Elif Shafakin Rakkauden aikakirja. Siinä vaeltava dervissi opettaa erilaisia asioita. Olen koonnut sieltä täältä kirjasta tämän opettajan säännöt. Mielestäni ne ovat hyvin yleismaailmallisia ja yleisinhimillisiä. Suufilaisuus, joihin dervissitkin kuuluvat, on islamin uskon mystinen suuntaus, joka etsii eri uskontojen välistä yhteyttä. Suufilaisuutta pidetään islamin uskon sisällä usein harhaoppina, joka on ammentanut vaikutteita kreikkalisesta filosofiasta ja vieraista uskonnoista. Wikipediassa asiasta kirjoitetaan näin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suufilaisuus

Kaikista alle kokoamistani säännöistä en ole täydellisesti samaa mieltä, mutta pääosin kyllä. Nämä voisivat hyvin toimia päivittäisen mietiskelyn pohjana.

 

1. Millaisena näemme Jumalan, heijastuu suoraan siitä, millaisena näemme itsemme. Jos Jumala tuo mieleemme enimmäkseen pelkoa ja syytöksiä, se tarkoittaa, että sisällemme on kasautunut liian paljon pelkoa ja syyllisyyttä. Jos näemme Jumalan olevan täynnä rakkautta ja myötätuntoa, niin olemme mekin.

2. Tie totuuden luokse on sydämen työtä, ei pään. Tee sydämestäsi ensisijainen oppaasi, ei mielestäsi. Kohtaa, haasta ja lopulta nujerra oma nafisi (valheellinen minuutesi) sydämelläsi. Oman minuuden tunteminen johtaa Jumalan tuntemiseen.

3. Jokainen lukija ymmärtää pyhän Koraanin oman ymmärryksensä syvyyden mukaisesti eri tasolla. Oivalluksen tasoja on neljä. Ensimmäinen taso on ulkoinen merkitys, johon useimmat ihmiset tyytyvät. Seuraava on Batin - sisäinen taso. Kolmantena on sisäisen sisäinen taso. Ja neljäs taso on niin syvä, ettei sitä voi pukea sanoiksi, ja siksi se jää väistämättä vaille kuvailua.

4. Jumalaa voi tutkia kaiken ja kaikkien kautta maailmankaikkeudessa, sillä Jumala ei ole rajoitettu moskeijaan, synagogaan tai kirkkoon. Mutta jos silti tuntee tarvetta tietää, missä Hänen asunsijansa täsmälleen sijaitsee, on vain yksi paikka, josta Häntä voi etsiä: todellisen rakastajan sydämestä. (Ei ole ketään, joka olisi elänyt nähtyään Hänet, samoin kuin ei ole ketään, joka olisi kuollut Hänet nähtyään. Joka Hänet löytää, jää Hänen luokseen ainiaaksi.)

5. Järki ja rakkaus on tehty eri aineksista. Järki saa ihmisen ajatukset solmuun, eikä se vaaranna mitään, mutta rakkaus ratkaisee kaikki sotkut ja vaarantaa kaiken. Järki on aina varuillaan ja neuvoo: "Varo liikaa hurmiota", kun taas rakkaus sanoo: "Väliäkö sillä! Anna mennä!" Järki ei helpolla murru, kun taas rakkaus murtuu raunioiksi leikiten. Mutta raunioissa voi piillä aarteita. Särkynyt sydän kätkee aarteita sisäänsä.

6. Useimmat maailman ongelmista juontavat juurensa kielellisistä virheistä ja yksinkertaisista väärinkäsityksistä. Älä koskaan ota sanoja täydestä. Kun astuu rakkauden piiriin, meidän tuntemamme kieli käy vanhentuneeksi. Sen, mitä ei voi pukea sanoiksi, voi käsittää ainoastaan vaikenemisen kautta.

7. Yksinäisyys ja eristäytyneisyys ovat kaksi eri asiaa. Kun on yksinäinen, on helppo tuudittautua siihen uskoon, että on oikealla tiellä. Eristäytyminen on meille parempi, sillä se tarkoittaa olemista yksin ilman yksinäisyyden tunnetta. Mutta loppujen lopuksi on parasta löytää sellainen henkilö, joka on oleva oman itsen peili. Muista, että ainoastaan toisen ihmisen sydämessä voi todella nähdä oman itsensä ja Jumalan läsnäolon itsessä.

8. Mitä tahansa elämässä tapahtuu, huolimatta siitä kuinka huolestuttavilta asiat vaikuttavat, älä astu epätoivon läheisyyteen. Jopa silloin, kun kaikki ovet pysyvät kiinni, Jumala avaa uuden polun vain sinua varten. Ole kiitollinen! On helppo olla kiitollinen, kun kaikki on hyvin. Suufi ei ole kiitollinen vain siitä, mitä on saanut, vaan myös kaikesta siitä, mitä häneltä on evätty.

9. Kärsivällisyys ei tarkoita passiivista kärsimystä. Se tarkoittaa, että on riittävän kaukonäköinen luottaakseen tapahtumien lopulliseen tulokseen. Mitä kärsivällisyys tarkoittaa? Se tarkoittaa, että katsoo piikkiä ja näkee ruusun, katsoo yötä ja näkee aamunkoin. Kärsimättömyys tarkoittaa, että on niin lyhytnäköinen, ettei kykene näkemään lopputulosta. Jumalan rakastajilta ei koskaan lopu kärsivällisyys, sillä he tietävät, että tarvitaan aikaa, jotta kuunsirpistä tulee täysikuu.

10. Itään, länteen, etelään tai pohjoiseen, suunta on aivan yhdentekevä. Oli määränpää mikä hyvänsä, on pidettävä huoli ainoastaan siitä, että jokainen matka on matka sisimpään. Jos matkustaa sisimpäänsä, matkustaa kaikkialla maailmalla ja sen tuolla puolen.

11. Lapsenpäästäjä tietää, että jollei kipua ole, tie lapselle ei voi avautua eikä äiti voi synnyttää. Samalla tavoin uuden minuuden syntyessä kärsimykset ovat väistämättömiä. Aivan kuten saven on kestettävä valtaisaa kuumuutta tullakseen kestäväksi, rakkaus voi tulla täydelliseksi ainoastaan kivun kautta.

12. Rakkauden etsintä muuttaa meitä. Rakkauden tavoittelijoiden joukossa ei ole yhtäkään etsijää, joka ei olisi kasvanut matkalla. Sillä hetkellä, kun rakkautta alkaa etsiä, alkaa muuttua sisäisesti ja ulkoisesti.

13. Tässä maailmassa on vääriä hengellisiä johtajia ja valheellisia opettajia kuin näkyvässä maailmankaikkeudessa on tähtiä. Älä sekoita valtaa hamuavia ja itsekeskeisiä ihmisiä todellisiin opettajiin. Oikea hengellinen mestari ei ohjaa huomiota itseensä eikä odota täydellistä kuuliaisuutta eikä ehdotonta ihailua, vaan sen sijaan hän auttaa jokaista kunnioittamaan ja ihailemaan omaa sisäistä minuuttaan. Todelliset opettajat ovat yhtä läpinäkyviä kuin lasi. He antavat Jumalan valon loistaa lävitseen.

14. Yritä olla vastustelematta tiellesi tulevia muutoksia. Anna sen sijaan elämän elää kauttasi, äläkä pelkää, että elämäsi keikahtaa päälaelleen. Mistä tiedät, että se puoli, johon olet tottunut, on parempi kuin tulossa oleva?

15. Jumala viimeistelee luomistyötäsi täyttä päätä, sekä ulkoisesti että sisäisesti. Hän on täysin keskittynyt sinuun. Jokainen ihminen on käynnissä oleva työ, joka hitaasti, mutta vääjäämättä etenee kohti täydellisyyttä. Jokainen meistä on keskeneräinen taideteos, joka sekä odottaa tullakseen valmiiksi että pyrkii siihen. Jumala käsittelee meistä jokaista erikseen, koska ihmiskunta on taiturillisen kirjoitustaidon taidetta, jossa joka ikinen piste on yhtälailla tärkeä kokonaiskuvan kannalta.

16. Täydellistä Jumalaa on helppo rakastaa, Hän on tahraton ja erehtymätön. Paljon vaikeampi on rakastaa muita ihmisiä kaikkine puutteineen ja vikoineen. Muista, että vain sen voi tietää, mitä kykenee rakastamaan. Viisautta ei ole ilman rakkautta. Ellemme opi rakastamaan Jumalan luomakuntaa, emme voi myöskään todella rakastaa emmekä todella tuntea Jumalaa.

17. Todellinen saasta on sisäistä. Kaikki muu yksinkertaisesti huuhtoutuu pois. On vain yhdenlaista likaa, jota ei voi puhdistaa pelkillä vesillä, ja se on vihan ja kiihkoilun tahra, joka saastuttaa sielun. Ruumiin voi puhdistaa kieltäymyksellä ja paastolla, mutta ainoastaan rakkaus puhdistaa sydämen.

18. Koko maailmankaikkeus sisältyy yhteen ainoaan ihmisolentoon - sinuun. Kaikki, mitä näet ympärilläsi, mukaan lukien asiat, joista et ehkä paljoa pidä, ja jopa ihmiset, joita halveksut ja inhoat, ovat sinussa itsessäsi eriasteisina. Älä myöskään etsi Shaitania itsesi ulkopuolelta. Paholainen ei ole mikään tavaton voima, joka hyökkää ulkoa. Se on tavallinen ääni, joka kuiskii sisältä. Jos oppii tuntemaan itsensä kokonaan kohtaamalla rehellisesti ja ankarasti sekä synkät että miellyttävät puolensa, saavuttaa tietoisuuden korkeimman tason. Kun tuntee itsensä, tuntee Jumalan.

19. Jos haluat muuttaa tapaa, jolla muut sinua kohtelevat, sinun on ensin muutettava tapaa, jolla kohtelet itse itseäsi. Ellei itseään opi rakastamaan täydellisesti ja vilpittömästi, ei voi mitenkään olla rakastettu. Kun sitten saavutat tuon tason, ole kuitenkin kiitollinen jokaisesta piikistä, jonka muut kenties heittävät päällesi. Se on merkki siitä, että pian yllesi tulvii ruusuja.

20. Älä ole levoton sen tähden, minne tie johtaa. Keskity sen sijaan ensimmäiseen askeleeseen. Se on vaikein osa, ja siitä olet itse vastuussa. Kun olet kerran ottanut sen askeleen, anna kaiken mennä niin kuin se luonnollisesti menee ja muu seuraa perässä. Älä kulje virran mukana. Ole virta.

21. Meidät kaikki luotiin hänen kuvakseen ja kuitenkin meidät kaikki luotiin erilaisiksi ja ainutlaatuisiksi. Ei ole kahta samanlaista ihmistä. Yksikään sydän ei lyö samaan tahtiin toisen kanssa. Jos Jumala olisi halunnut kaikkien olevan samanlaisia, Hän olisi tehnyt niin. Sen tähden erilaisuuden halveksunta ja omien ajatusten tyrkyttäminen muille merkitsevät käytännössä samaa kuin Jumalan pyhän suunnitelman halveksunta.

22. Kun Jumalan tosi rakastaja astuu viinitupaan, paikasta tulee hänen rukouskammionsa, mutta kun juomaveikko astuu samaan kammioon, siitä tulee hänen viinitupansa. Kaikessa, minkä teemme, merkitsevää on sydämemme asenne, ei ulkoinen olemuksemme. Suufit eivät tuomitse muita ihmisiä sen perusteella, miltä he näyttävät tai keitä he ovat. Kun suufi tuijottaa jotakuta, hän pitää molemmat silmänsä kiinni ja avaa sen sijaan kolmannen silmänsä - silmän, joka näkee sisäisen maailman.

23. Elämä on väliaikainen laina eikä elämä ole kuin karkea jäljitelmä Todellisuudesta. Ainoastaan lapset voivat erehtyä pitämään lelua todellisena asiana. Ja kuitenkin ihmiset joko hullaantuvat lelusta tai rikkovat sen epäkunnioittavasti ja viskaavat syrjään. Pysy tässä elämässä erossa kaikista äärimmäisyyksistä, sillä ne tuhoavat sisäisen tasapainosi. Suufit eivät mene äärimmäisyyksiin. Suufi on aina lempeä ja maltillinen.

24. Ihmisellä on ainutlaatuinen paikka Jumalan luomakunnassa. "Henkäisin häneen oman Henkeni", Jumala sanoo. Joka ikinen meistä on luotu Jumalan valtuutetuksi maan päälle. Kysy itseltäsi, kuinka usein, jos koskaan, käyttäydyt kuin valtuutettu. Muista, että meidän jokaisen tehtäväksi lankeaa löytää sisältämme Jumalallinen henki ja elää sen mukaan.

25. Helvetti on täällä ja nyt. Samoin on taivas. Lakkaa murehtimasta helvettiä ja unelmoimasta taivaasta, sillä ne molemmat ovat sisäisesti läsnä juuri tällä hetkellä. Joka kerta, kun rakastumme, kohoamme taivaaseen. Joka kerta kun vihaamme, kadehdimme tai tappelemme jonkun kanssa, syöksymme suoraan helvetin lieskoihin.

26. Maailmakaikkeus on yksi olemus. Kaikki ja jokainen on yhteydessä tarinoiden näkymättömän kudoksen kautta. Olimmepa siitä tietoisia tai emme, me kaikki käymme hiljaista keskustelua keskenämme. Älä aiheuta vahinkoa. Osoita myötätuntoa. Älä juoruile kenenkään selän takana – älä lausu edes viattomalta vaikuttavaa huomautusta. Suustamme tulevat sanat eivät katoa, vaan ne varastoidaan ikuisiksi ajoiksi loputtomaan avaruuteen, ja ne palaavat tykömme aikanaan. Yhden miehen tuska satuttaa meitä kaikkia. Yhden miehen riemu saa kaikki hymyilemään.

27. Tämä maailma on kuin lumipeitteinen vuori, josta ääni toistuu kaikuna. Mitä tahansa sanoo, hyvää tai pahaa, palaa jollain tavoin puhujan luokse. Sen tähden, jos joku hautoo ilkeitä ajatuksia sinusta, samantapainen pahan puhuminen tästä ihmisestä ainoastaan pahentaa asiaa. Silloin sitoo itsensä pahansuovan energian noidankehään. Sen sijaan neljänkymmenen päivän ja yön ajan on sanottava ja ajateltava mukavia asioita tuosta henkilöstä. Neljänkymmenen päivän kuluttua kaikki on eri lailla, koska itse on sisältä erilainen.

28. Menneisyys on tulkinta. Tulevaisuus on harhakuva. Maailma ei kulje ajassa kuin aika olisi suora linja, joka etenee menneestä tulevaan. Sen sijaan aika liikkuu meidän lävitsemme ja meissä loputtomina spiraaleina. Iäisyys ei tarkoita loputonta aikaa vaan yksinkertaisesti ajattomuutta. Jos haluat kokea iäisen valaistumisen, sulje mielestäsi mennyt ja tuleva ja jää tähän hetkeen.

29. Kohtalo ei tarkoita, että elämä on tiukasti ennalta määrätty. Sen tähden jättäytyminen sallimuksen huomaan ja pidättäytyminen aktiivisesta osallistumisesta maailmankaikkeuden musiikkiin on merkki silkasta tietämättömyydestä. Maailmankaikkeuden musiikki läpäisee kaiken, ja se koostuu neljästäkymmenestä eri tasosta. Ihmisen kohtalo on se taso, jolla hänen on määrä soittaa oma sävelensä. Soitinta ei ehkä voi vaihtaa, mutta riippuu täysin omasta itsestä, kuinka hyvin soittaa.

30. Todellinen suufi on sellainen, että vaikka häntä väärin syytetään, hänen kimppuunsa käydään ja hänet tuomitaan joka puolelta, hän kestää kärsivällisesti eikä lausu pahaa sanaa yhdestäkään arvostelijastaan. Suufi ei koskaan jaa moitteita. Kuinka vastustajia, kilpailijoita tai edes "muita" voisi olla, kun "itseä" ei ensinnäkään ole? Ketä voisi syyttää, kun ei ole muuta kuin Yksi?

31. Jos haluaa vahvistaa uskoaan, on pehmettävä sisältä. Jotta usko olisi kivenkova, sydämen on oltava untuvanpehmeä. Sairauden, onnettomuuden, menetyksen tai pelon myötä, tavalla tai toisella, me kaikki kohtaamme tapahtumia, jotka opettavat meitä olemaan vähemmän itsekkäitä ja tuomitsevia ja enemmän myötätuntoisia ja jaloja. Jotkut meistä ottavat opikseen ja onnistuvat muuttumaan lempeämmiksi, kun taas joistakin toisista tulee entistäkin tylympiä. Ainoa tapa päästä lähemmäs Totuutta on laajentaa sydäntään, niin että se sulkee sisäänsä koko ihmiskunnan mutta jättää siltikin tilaa enemmälle Rakkaudelle.

32. Minkään ei pitäisi seistä oman itsen ja Jumalan välissä. Ei imaamien, ei pappien, rabbien eikä kenenkään muunkaan moraalinvartijan tai uskonnollisen johtohahmon. Ei hengellisten mestareiden, ei edes oman uskon. Usko aivoihisi ja sääntöihisi, mutta älä koskaan komentele niillä muita. Jos aina vain särkee muiden ihmisten sydämen, kaikki uskonnolliset velvollisuudet, joita suorittaa, ovat hyödyttömiä. Pidättäydy kaikenlaisesta epäjumalanpalvonnasta, sillä se sumentaa näön. Anna Jumalan, ja ainoastaan Jumalan, olla oppaasi. Ystäväni, opi Totuus, mutta varo tekemästä pakkomiellettä omista totuuksistasi.

33. Tässä maailmassa kaikki kamppailevat päästäkseen jonnekin ja tullakseen joksikin vain jättääkseen jokaisen saavutuksensa taakseen kuoleman jälkeen. Sinä sen sijaan tähtäät tyhjyyden korkeimmalle tasolle. Elä tämä elämä yhtä kevyesti ja tyhjästi kuin numero nolla. Emme mitenkään eroa ruukusta. Meitä eivät pidä pystyssä ulkopuoliset koristukset vaan sisäpuolen tyhjyys. Juuri samalla tavalla meidät pitää liikkeellä tyhjyyden tiedostaminen eikä se, mitä pyrimme saavuttamaan.

34. Nöyrtyminen ei tarkoita, että on heikko tai passiivinen. Se ei johda fatalismiin tai taistelusta luopumiseen. Päinvastoin. Todellinen voima piilee nöyrtymisessä – voima, joka kumpuaa sisältä. Ne, jotka nöyrtyvät elämän jumalallisen ytimen edessä, elävät häiritsemättömässä tyyneydessä ja rauhassa, vaikka koko muu laaja maailma kärsii rauhattomuudesta toisensa jälkeen.

35. Samankaltaisuudet ja säännönmukaisuudet eivät vie meitä eteenpäin tässä maailmassa vaan karkeat vastakohtaisuudet. Ja maailmankaikkeuden kaikki vastakohtaisuudet ovat läsnä meissä jokaisessa. Sen tähden uskovan on kohdattava sisällään piilevä epäilijä. Ja uskottoman pitäisi tutustua hiljaiseen uskojaan itsessään. Siihen päivään asti, jona saavuttaa al-insan al-kamilin, täydellisen ihmisen tilan, usko on asteittainen prosessi, joka edellyttää näennäistä vastakohtaansa: sitä ettei usko.

36. Tämä maailma on rakennettu vastavuoroisuuden periaatteelle. Ei hyvyyden pisara eikä hiukkanenkaan pahuutta jää vastakaikua vaille. Älä pelkää muiden ihmisten vehkeilyä, petosta tai juonia. Jos joku asettelee ansaa, muista, että niin tekee Jumalakin. Hän on mahtavin juonittelija. Ei edes lehti värähdä Jumalan tietämättä. Usko vain siihen yksinkertaisesti ja täydellisesti. Mitä tahansa Jumala tekee, Hän tekee sen kauniisti.

37. Jumala on pikkutarkka kelloseppä. Niin täsmällinen on Hänen järjestyksensä, että kaikki maan päällä tapahtuu oikealla ajallaan. Ei minuutinkaan vertaa myöhässä eikä minuuttiakaan liian aikaisin. Ja kello lyö täsmällisesti jokaiselle, poikkeuksetta. Jokaisella on aikansa rakastaa ja aikansa kuolla.

38. Koskaan ei ole liian myöhäistä kysyä itseltään: "Olenko valmis muuttamaan elämääni? Olenko itse valmis muuttumaan?" Vaikka vain yksi ainoa päivä elämässä olisi samanlainen kuin edeltänyt päivä, se olisi totisesti sääli. Joka hetki, jokaisen uuden hengenvedon myötä pitäisi uudistua ja uudistua uudelleen. On vain yksi keino syntyä uuteen elämään: kuolla ennen kuolemaa.

39. Osien vaihtuessa kokonaisuus säilyy aina samana. Jokaista tämän maan jättänyttä varasta kohden syntyy uusi. Ja jokainen poisnukkunut kunniallinen ihminen korvataan uudella. Tällä tavoin mikään ei pysy ennallaan ja samalla mikään ei koskaan todella muutu. Jokaista kuollutta suufia kohti syntyy uusi suufi. 

40. Elämä ilman rakkautta on merkityksetön. Älä kysy itseltäsi, millaista rakkautta sinun tulisi etsiä, hengellistä vai ruumiillista, jumalaista vai maallista, itämaista vai länsimaista. Erottelut johtavat ainoastaan uusiin erotteluihin. Rakkaudella ei ole nimiä eikä määritelmiä. Se on mitä on, puhdasta ja yksinkertaista. Rakkaus on elämän vettä. Ja rakastaja on tulisielu. Maailmankaikkeus pyörii eri tavalla, kun rakastaa vettä.

 

Kirjasta Elif Shafak: Rakkauden aikakirja, Gummerus 2010. Kääntänyt Maria Erämaja.

 

Musiikkia

Alussa mainitun Eva ja Manun uudelta EP:ltä valitsen biisin, joka on tehty Manun isoäidille. Mamie https://www.youtube.com/watch?v=RQOKwVEhlQc&list=PLi4ciY5VOrA4GYxf5S-WhPVKyRYa1kF8n&index=11

Harri Marstio - Romany Violin https://www.youtube.com/watch?v=XC4rzMKCFEs Tämä Harri Marstion muistolle.

Neil Young - Dead Man Theme https://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrnLZ8

Johnny Cash - Solitary Man https://www.youtube.com/watch?v=-OVHnWyDmdw

Kansas - Dust in the Wind https://www.youtube.com/watch?v=tH2w6Oxx0kQ

Scorpions - Send me an Angel https://www.youtube.com/watch?v=0M9_2nU2Nhg

Mazzy Star - Into Dust https://www.youtube.com/watch?v=SiO_7LhPZFM

The Cure - A Forest https://www.youtube.com/watch?v=RGT4V6JmINA

Pink Floyd - Wish You Were Here https://www.youtube.com/watch?v=DPL_SV3n7IU

J.S. Bach - BWV 542 - Fantasia g-moll https://www.youtube.com/watch?v=_sX_H818n20

Bach - Double Violin Concerto in D minor 2nd movement, Largo https://www.youtube.com/watch?v=Fo0K_n3VLG4

Bruckner - Symphony No 9 in D minor - Celibidache https://www.youtube.com/watch?v=jsdGkV1epHU Pitkä teos, kyllä, mutta kannattaa kuunnella ainakin 17 viimeistä minuuttia mietiskellessä ja rentoutuessa.

Jussi Björling - "Förbi, förbi"; Lensky's Aria; Eugen Onegin; (1957); Peter Ilyich Tchaikovsky https://www.youtube.com/watch?v=MOMiSbIbagE

Kari Tapio - Yön väistyessä https://www.youtube.com/watch?v=B_-19uzfGSg

 

Kirjavinkki

Bessel van der Kolk: Jäljet kehossa. Trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla., Viisas Elämä 2017.

 

Runoa

Shafakin kirjassa kulkee tarina tarinan sisällä. Siinä sisemmässä tarinassa, josta nuo ylläolevat viisaudetkin on poimittu kerrotaan siis vaeltavan dervissin ja suufimystikko ja runoilija Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmīn (1207-1273) kohtaamisesta. Siksi laitan tähän yhden Rumin runon:

 

Viisas on aina huolissaan

ja etsii kuuluisuutta;

rakastaja on itsensä kadottanut

ja järjiltään.

 

Viisas on aina varuillaan

ja välttyy hukkumasta;

rakastajan työ ja toimi

on hukkua.

 

Rumista https://fi.wikipedia.org/wiki/Jalal_ad-Din_Muhammad_Balkhi-Rumi

***

Omakin runo tähän löytyy. Se ei tokikaan ole lähellekään niin viisas kuin Rumin nyt jo kuolemattomiksi käyneet säkeet.

On tietysti hiukan uskallettua ja intiimiäkin laittaa oheinen runo tähän, mutta menköön kevään piikkiin. Kirjoitin sen melkein päivälleen 12 vuotta sitten. (Säännöt numero 19., 20., 37. ja 40.)

 

Löytöretkeilijä

 

Vartalosi jokaiseen sopukkaan

teen tutkimusmatkaa.

 

Vielä valloittamattomat maanosat

odottavat ottajaansa

En tiedä, mihin on

aarteita kätkettynä.

 

Ihoasi ei valloiteta

miekoin, asein.

Sen tuntemattomat mantereet

valloitan sormin ja suudelmin.

 

Sinä olet tervetullut

jokaiseen laaksooni.

Levähdä kukkuloilla

ja poimuvuoristoilla

Miten huikeat näkymät

niiltä avautuvatkaan.

 

Laavavirtojesi alla

palan, hehkun.

Heität kipunoita ilmaan.

Sieppaan ne itselleni.

ja lämmitän niillä tutkimattomat alangot.

 

Ryömin korvakäytäviisi makaamaan.

Sydämesi keskelle louhin luolan.

Jään sille tulistelemaan.

 

Elämän mittainen matka

ihon ääriin on alkanut.

 

 

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.