Taas vuosi ajan virtahan

Vuoden 2012 viimeiset tunnit ovat kulumassa tätä kirjoittaessani. On aika vilkaista taakse päin, mutta katsella eteen päin. Vuosi on ollut tapahtumarikas niin maailmalla kuin henkilökohtaisessa elämässäni. Vuoden valopilkkuja ovat minulle olleet matkat Ottawaan ja Ikarialle. Olen saanut nähdä maailmaa ja rakentaa itseäni niidenkin kokemusten kautta. Kotimaassa olen matkaillut useissa eri paikoissa. Kesästä jäivät erityisesti mieleen kanavat. Kalkkinen, Murole, Saimaa, Vääksy ja monet muut... Niiden toimintaa katsellessa ei voinut kuin ihailla ihmisen kekseliäisyyttä. Kanavat mahdollistavat liikkumisen ja sitä myötä tuovat idean vapaudesta käsin kosketeltavaksi. Kanavien varsilla liikkuu myös jokin käsittämätön ja salaperäinen tuulahdus menneisyydestä.

Kulttuurin saralla valopilkkuja on ollut paljon. Yksi koskettavimmista teatterielämyksistä oli Seela Sella Seisaallaan. Elokuvaelämyksistä upeimmat olivat Juho Kuosmasen Romu-Mattila ja kaunis nainen sekä Rax Rinnekankaan Veden peili. Musiikin puolella kärkipaikkaa on vaikea jakaa. Kirjallisuudessa elämyksiä ovat ainakin antaneet Ljudmila Ulitskajan Medeia ja hänen lapsensa -romaani ja Saila Susiluodon runokokoelma Dogma. Kuvataiteessa vuoden merkkipaalu oli päästä vihdoinkin Särestöön.

Joistakin asioista muodostuu helposti perinne. Jo useampana vuoden vaihteen seutuna olen tavannut kahta siskoistani. Tällä kertaa kuitenkin tapasin vain yhtä heistä, mutta mieheni oli mukana perinteisessä kohtaamispaikassamme. Siellä ryhdyimme siskoni kanssa pohtimaan, miksi meille kaikki mereen ja merenkulkuun liittyvä on niin tärkeää ja kiehtovaa, vaikka emme sisarusteni kanssa olekaan kasvaneet merenrannassa. Vanhempamme ovat kuitenkin meren lapsia. Yht'äkkiä huomasimme, että meillä on aivan lähisukupolvissa molemmilta puolilta merenkävijöitä ja kalastajia. (Löytyypä sieltä myös kieltolain aikaan Virosta Viipuriin pirtua trokannut esi-isäkin.) Isänisämme toimi puuseppänä S/S Tornaattorilla. Siitä laivasta laulaa Junnu Vainio seuraavasti http://www.youtube.com/watch?v=5uyjGGYONmM

Matkailu, kulttuuri ja perinteet ovat elämän sulostuttajia, mutta suurimman valon antavat elämään kuitenkin ystävät ja läheiset. Ilman heitä olisimme kuin kaarnalaiva yksin aavalla merellä. Tärkeät ihmiset auttavat meitä tutustumaan itseemme ja pistämään asioita oikeisiin mittasuhteisiin. Toteudumme ihmisinä vain suhteessa toisiin ihmisiin. Muutoin olemme osa suurta luontoa. Elämä on luopumista ja löytämistä. Se on luopumista itsekkyydestä ja epäitsekkyyden löytämistä. Tämä tapahtuu myös suhteessa ihmisiin. Luopuminen ja löytäminen on rakastamaan oppimista.

Toivottavasti tuleva vuosi kasvattaa meitä ihmisinä, ihmisyhteisöinä ja kansakuntina rakkauteen, anteeksiantamiseen, armollisuuteen ja rauhaan. Toivottavasti tuleva vuosi saa meidät huolehtimaan ihmisten lisäksi myös ympäröivästä luonnosta.

Haluan vuoden lopuksi laittaa tähän muutaman tärkeän musiikkikappaleen.

http://www.youtube.com/watch?v=0k8WD1gx8mg Eivør Palsdottirin  Faroe Islands My Mother on rakkaudenylistys kotisaarille ja esityksenä intensiivinen.

http://www.youtube.com/watch?v=ydfH7iuLR0I Tätä The Beatlesin All You Need Is Love - kappaletta  kuunnellessa tulee todella hippimäinen olo, mutta sanoma ei ole vanhentunut.

Ilon tuojana toimikoon Tim Minchinin Cheese Song http://www.youtube.com/watch?v=iNB7b-_sZbs Vaikka biisi on pitkä, se kannattaa katsoa ja kuunnella kokonaisuudessaan. Huikeaa!!!

 

Vuoden viimeisen runon myötä toivotan kaikkea hyvää vuoteen 2013!

 

 

Kaikki samaa vettä

 

Me olemme kaikki samaa vettä

ikuisuuden rannalla

 

mennet, tulevat ja olevat

valkeat kuulaat ja kaakaopavut,

granaattiomenat,

metsien puut

ja vuorien linnut

 

palanut ruoho

ja tunturin varvut.

 

Me olemme kaikki veden lapsia

samat tyrskyt soluissamme

 

p.s. Tämä runoni on mukana ensi kesän Sudenmorsiamien ja Weljien esityksessä Vaasan Taiteiden Yössä.

 

 

 

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.