Sudenmorsiamet ja Weljet 20 vuotta!

 

Tämänkertainen blogikirjoitukseni on tavanomaista pidempi ja sisältää paljon mutta valitettavan puutteellista historiatietoa. Jos sinulla, lukijani, on huomautettavaa tai lisättävää, olisin kiitollinen, jos lähettäisit minulle viestiä.

Huomenna (31.7.2013) tulee kuluneeksi peräti 20 vuotta Sudenmorsiamien ja Weljien ensimmäisestä esityksestä, jonka nimi oli Kiihkoa kuutamossa. Se esitettiin Vaasassa Gustavsborgin uimarannalla (Kustaanlinna). Esityksessä olivat mukana Laura Elo, edesmennyt Anna-Maija Salminen (myöh. Vartola), Maija Jussila, Dan Sidorov, Teuvo Oja ja minä (Mirjam Silvén). Tämän vuoden Vaasan Taiteiden yössä esiintyjiä on 14 henkeä. Vuosien varrella ryhmässä on käynyt noin 50 ihmistä. Toiset ovat olleet vain yhden kerran mukana, jotkut kaikissa tai lähes kaikissa esityksissä. Monista meidän nuorista susista ovat hakeutuneet alan koulutuksiin ja toimivat nyt erilaisissa esittävän taiteen ammateissa. Sudenmorsiamet ja Weljet on saanut nimensä Aino Kallaksen pienoisromaanista Sudenmorsian ja Katriina Honkasen saman nimisestä laulusta. Taiteiden öiden esitykset on aina sijoitettu puolille öin ja useimmin paikkana on ollut Gustavsborgin ranta, jonne on ollut hyvä tulla hiljentymään ja meditoimaan ihanan, mutta usein rankan taidekierroksen lopuksi. Nuotioille on aina saanut jäädä viivähtämään kokemuksen päätteeksi. Kahtena Taiteiden yönä olemme esiintyneet muualla. -95 Waskian takana ja -99 Pohjanmaan museon etupuistossa.

Vuonna 1993 kirjoitin ryhmästämme seuraavasti: "Sudenmorsiamet ja Weljet on mihinkään taiteen muotoon tai luokitteluun sitoutumaton perustaltaan pysyvä mutta tarvittaessa muunneltava vaasalainen monitaiteellinen ryhmä, jonka päämääränä on tuottaa monipuolista iloa ja tyydytystä taiteen tekijöille, harrastajille ja ennakkoluulottomalle yleisölle..

Ryhmä perustettiin alun perin Sudenmorsiamet nimellä Vaasassa alkukesästä 1993. Perustaja jäseniä olivat Laura Elo, Maija Jussilainen ja Mirjam Silvén. Pian ryhmään liittyivät Anna-Maija Salminen ja Dan Sidorov. Vielä samana kesänä ryhmä valmisti Kiihkoa kuutamossa -nimisen performanssin, jota esitettiin useita kertoja Vaasassa ja lisäksi Äkäslompolossa. Teuvo Oja tuli mukaan myös saman kesän aikana."

Vaasan taiteiden öissä Sudenmorsiamilla ja Weljillä on ollut seuraavat esitykset: Kiihkoa kuutamossa II –93, Värinä yössä –95, Kierteinen tuli –96, Rituaalihäät –97, Nenaensis Lux –98, Lux Musicae –99, Anna-Maijan muistokonsertti (yhdessä muiden toimijoiden kanssa) -07, Tiet –11. Tästä vuodesta lähtien on tarkoitus valmistaa parin vuoden välein esitys maailman neljästä eri elementistä (maa, vesi tuli, ilma). Tämän vuotisen esityksemme nimi on Elementit I Vesi –13

Muita esityksiä on ollut seuraavasti: Kiihkoa kuutamossa I (Gustavsborg 31.7.) -93, Kiihkoa kuutamossa II –93 (Äkäslompolo, Variska), Kosminen yhteys –94/ Puppelikaste, Tiernapoikakiertue -94, Nytpä neuvon Pohjoismainen kirjastoviikko -98, Musiikkia Nauti Nainen tapahtumassa Kuntsilla –09

Esitysten käsikirjoittajana/kokoana olen toiminut pää osin minä yhdessä työryhmän kanssa. Ensimmäisenä esitysvuonna esityksessä oli muidenkin runoilijoiden tekstiä lausuttuna/esitettynä. Näitä olivat Märta Tikkanen, Liisa Laukkarinen ja Arja Tiainen. Musiikkia on muilta säveltäjiltä ollut kaikkea kansanlauluista ja Deep Purplesta Katriina Honkaseen ja Piazzollasta  Schubertiin. Vuosien myötä ryhmä on tullut yhä omavaraisemmaksi sävellysten suhteen. Omia säveltäjiä ovat olleet Dan Sidorov, Petri Judin, Timo Hiltunen, Tarja Huntus, Kirsti Rautamo ja Eeva-Lotta Paavola. (Toivottavasti ketään ei unohdu.)

Joinakin vuosina esitys on ollut näytelmällisempi, toisina vuosina vähemmän. Aina se on kuitenkin ollut monitaiteellinen: musiikkia, runoa, tanssia, tulia. Muutamana vuotena ovat Titinkin tulitanssijat olleet mukana ja yhtenä vuonna myös rumpuryhmä Kbandogo Yedestä. Vuoden -95 Värinä yössä -esitys perustui Timo Hiltusen maalauksiin.

Yksi lainalaulu on ryhmälle erityisen rakas. Se onkin ollut mukana useimmissa esityksissä ja jopa omana häävalssinani:

Valssi

säv. ja san. Katriina Honkanen

 

Ovensuussa seisoo outo mies hiljainen.

Hän katsoo melkein läpi mun.

Nostaa kättänsä kutsuen.

Mä joudun mukaan siihen tanssiin:

häävalssiin keinuvaan,

ja musiikki soi pauhaten,

vaikk’ en näe yhtään soittajaa.

 

Me kuljemme kohti rantaa polttavin askelin.

Tuhat miestä sokeaa

mua tahtoisi koskettaa.

Ja he laulavat läpi myrskyn.

Tunnen häävalssin sävelen.

Valssi tää on viimeinen ja he tietävät kaikki sen.

 

Ja hän koskettaa mua kauniilla äänellään.

Kysyy: “Oletko jo valmis kanssani lähtemään?”

Tunnen taas kuinka tuuli nousee

ja vie tahtoni mukanaan.

Häneen katson. Kuiskaan: ”Tahdon kaiken mä unohtaa.”

 

Ja hän koskettaa mua kauniilla äänellään.

Sanoo: “Nyt olet valmis kanssani lähtemään!”

Ja me kuljemme yli sillan kohti kutsuvaa hämärää.

Kaikki muu pois unohtuu muistan vain yhden sävelmän:

La laa la la la la laa laa...

 

Seuraavassa luettelen ryhmäläistemme nimiä näiltä kahdelta kymmeneltä vuodelta. On huomattavaa, että lähes kaikki runonlausujat/näyttelijät ovat myös laulaneet esityksissä.

Muusikkoina ryhmässämme ovat toimineet  Dan Sidorov, Teuvo Oja, Mika Cibulka, Petri Judin, Janne Lehtonen, Eija Heikkilä, Mika Kentta, Piia Peltoharju, Paula Peltoharju, Timo Hiltunen, Timo Uusikylä, Salla Sovio (Heron), Timo ”Kutsi” Kuusisto, Kirsti Rautamo, Hippi Hovi, Aleksi Tamminen,  Jyrki Paalanen, Tarja Huntus, Jari Ojalainen ja  Jouko Enkelnotko (Uusipaasto),

Runoja on tulkinnut ja näytellyt Maija Jussilainen, Laura Elo, Mirjam Silvén (Saarinen), Anna-Maija Salminen (Vartola), Rami Mäkilaine, Heidi Nikkari (Sheidi), Jan Söderholm, Eeva-Lotta Niemi, Riikka Paakkunainen, Ilkka Aro, (Suominen) ja Anna Lemmetti(-Vieri)

Tanssijoita ovat olleet seuraavat henkilöt: Johanna Eskola(-Råberg), Satu Rönnlöf (Rotola-Pukkila), Reija Hankosaari, Virpi Aho, Soile Voima, Sannu Suviniemi, Suvi Joenväärä, Maija Haapaoja, Nanna Rahikainen, Katri Igbrudge, Iina Sjöberg  ja Matilda Elo

Äänimiehinä ovat toimineet Jakke Kohtamäki, Tuomo Puska, Rauli Ruhanainen ja Heikki Peräsalo

Muissa avustavissa tehtävissä ovat olleet mukana Anna-Liisa Kittilä(-Rautio),  Jenni Niemi, Nanny Panttila, Heli Törnroos, Sofia Matsson, Pyry-Pekka Kujala, Seija Kulmala, Jarmo Kulmala ja Pekka Raiski

 

Väähäiset valloittivat Gustavsborgin 90-luvulla kolmena vuotena. Ne ovat osa Sudenmorsiamien ja Weljien mytologiaa. Yksi ihmisen vuosi on 20 väähäisvuotta. Vain sudet voivat nähdä ja keskustella väähäiskansan kanssa. Ne tulevat näkyviin vain Sudenmorsiamien ja Weljien esitysten aikana Gustavsborgin rannassa. Saapa nähdä, kurkistelevatko ne jossain tänäkin vuonna. Tervetuloa 8.8. Vaasan Taiteiden yönä klo 23.30 Gustavsborgin rantaan juhlaesitykseemme Elementit I Vesi ja sen jälkeen viihtymään nuotioilla.

 

Laitan tähän vielä ryhmälle lähettämäni palautekoosteen viime vuodelta:

Joitain on tullut kännykkään ja joitain sähköpostiin. Suullista palautetta tuli paljon jo esityksen jälkeen ja sitten ensimmäisen käden ja toisen käden kautta tulleita terveisiä. Yhteistä palautteessa on ollut, että ihmiset ovat kertoneet syvästä liikutuksestaan tai siitä, että karvat nousivat pystyyn tiiviin ja maagisen tunnelman vuoksi. Pohjalaisen pääkirjoituksessa (!) mainittiin meistä seuraavasti: "Keskiyön pimentyneeseen iltaan sopi kävely Kustaanlinnan rantaan. Kuutamo, nuotiot, tanssi, soitto ja lausunta tarjosivat ihmisille lähes mystisen taide-elämyksen." Lieneekö ollut Lehtosen Janne asialla? Tapasin ainakin hänet Pohjalaisen väestä rannassa.

Kulttuurisihteeri Leena Nyqvistille soitin ja kiitin järjestelyistä. Hän harmitteli, ettei päässyt mukaan, mutta oli myös kuullut paljon myönteistä palautetta esityksestämme. Halusi välittää kauttani kiitokset kaikille teille.

Palautteen antajat ovat toistelleet myös ryhmän ammattitaitoisuutta. Tässä kopioituna pari kännykkään tullutta viestiä.

H.M.:

Kiitos ihanasta illasta, täydellisestä kauneuselämyksestä! Sano terveiseni kaikille eilisillan taiteilijoille! Oliko ihan uusiakin runoja? Monta oli tuttua ja aina yhtä koskettavaa runoa. Niitä on hyvä kuulla aina uudestaan.

A.K.:

Voiko ihanammin Taiteiden yötä päättää? Oisko ihanampaa iltaa kuin oli tää? Kiitos, Mirkku, upeasta ja kauniista kokonaisuudesta ja kaikille taiteilijoille ammattimaisista tulkinnoista.

Sähköpostia eräältä katsojalta:

"Esitys eilen rannassa oli mieletön. Itkin vuolaasti loppuesityksen ajan, onneksi oli pimeää, niin että ei tarvinnut vollottaa kaiken kansan nähden. Oli maagista, kun katosjat tapittivat hiljaisuudessa tuota näytelmää herkemättä koko esityksen ajan. Olisi ollut ihana jäädä nuotiolle fiiliselemään ja kuuntelemaan - mutta oli pakko lähteä nukkumaan, koska työt kutsuivat aamulla ani varhain. Kiitos, kiitos , kiitos - jatkakaa samoilla linjoilla!"

Itse olen vielä hyvinkin pyörryksissä. Olin rannalla kello kuuteen ja sitten kävimme puolenpäivän aikana eilen Timpan kanssa tarkistamassa rannan kunnon. Siivouspartio olikin jo ehtinyt ennen meitä, joten istuimme ja nautimme hiljaisen rannan tunnelmista. Eilinen meni lähes kokonaan sitten nukkuessa.

Minulle on sattunut yksi työvuoden kiirehuipuista samaan aikaan, kun on ollut loppurutistus tämän rantaproggiksen kanssa. Siksi olen vasta tänään alkanut tajuta mitä on tullut tehtyä.

Koen itseni etuoikeutetuksi, kun olen saanut elää kanssanne tämän esityksen synnytystuskat ja sen tunnelman, joka oli käsin kosketeltavana rannassa. Kaikki antoivat parastaan ja esitys nousi siivilleen. Olen ylpeä kaikista meistä. Musiikki toimi herkästi ja hienosti ja kokonaisuus oli tasapainoinen. Runoissa oli sopivasti rauhallisuutta. Esitykseen kirjoittamani kaaret nousivat esiin. Kpandogo Yede yhdessä Titinkin kanssa toimi hyvin. Olen iloinen, että kaikkien kiireiden keskeltä saimme myös teidät mukaan.

Tulitansseja muistellessani en lakkaa ihmettelemästä sitä ammattitaitoa, jolla Titinki suoriutui. Ja sitten meidän tanssijat: Olin niin vaikuttunut työskentelystänne, että menin sanattomaksi, kun minun olisi pitänyt laulaa Kirstin kanssa yhdessä biisissä.

Sydämeni on täynnä iloa. Sitä ihmetyksen sekaista iloa lisää, että on teidän laisianne sitoutuneita ja taiteita aidosti rakastavia ihmisiä. Olette uhranneet paljon aikaa ja jopa rahaakin tämän kaiken eteen.

On ollut taas hienoa nähdä, miten alkuidusta alkaa rakentua esitys. Musiikin sovittaminen ei ole ollut helppoa... Tanssijoilla on ollut myös monivaiheinen kesä ja siitä huolimatta jaksoitte tulla mukaan.

Välittäkää terveiseni ja kiitokseni myös perheillenne teidän lainaamisestanne.

 

Tällä kertaa valitsen joitakin musiikkikappaleita, joita on esityksissämme kuultu muilta säveltäjiltä. Kunkin linkin yhteyteen laitan vuoden, jolloin siitä on kuultu meidän tulkintamme. Samoihin sulkuihin tulee myös meidän oman laulajamme nimi. http://www.youtube.com/watch?v=C1k30bmLwOA Kristiina Halkolan Ei puolikasta (-93, Laura Elo), http://www.youtube.com/watch?v=VHrWO7KWciU Astor Piazzollan Libertango (-95, instrumentaali), http://www.youtube.com/watch?v=4WTwNLEIpXA CCR I put a spell on you (-95, Kutsi Kuusisto), http://www.youtube.com/watch?v=9KpvVepzjtg Laila Kinnunen Tiet (-11, Kutsi Kuusisto), http://www.youtube.com/watch?v=_NM5LgC0mto Sarah Brightman Solveigin laulu (-99, Kutsi Kuusisto), http://www.youtube.com/watch?v=2bosouX_d8Y Schubertin Ave Maria (-98, Heidi Nikkari), http://www.youtube.com/watch?v=t9h7oB0TpLY Händelin Lascia ch'io pianga (-95 , Jouko Enkelnotko), http://www.youtube.com/watch?v=AViTjRuBpg0 Gabriella's Song - Helen Sjöholm (-11, Tarja Huntus),  http://www.youtube.com/watch?v=u2bigf337aU Ella Fitzgerald (-95, Anna-Maija Salminen)

 

Ja vihdoin lopuksi runoni, joka syntyi vuoden -95 legendaarisen täyden kuun valossa esitetyn Kierteinen tuli -esityksen jälkeen ja oli sitten jo seuraavassa proggiksessa mukana.

 

Susien yössä

 

Kaislikko juopuu tuulesta

päästää sylistään linnut

Paljain varpain

kostealla hiekalla tanssin

tulen ympäri

Mustalaiskitara soi

Pilvien harsosta loistaa kuu

ikuinen ovi onnen maahan

Ystävät lähellä

Pehmeät laulut

surumieliset

Susien yössä

Sanat tulevat minuun

lentävät suusta, silmistä

lämpimään tuuleen

Kuutamoyössä

Onko ranta aina näin hellä

sen helmassa tanssivalle

Susien yössä

***

Mieleenpainuvaa matkan varrella on aina ollut kulloinenkin luomisprosessi. Haluan kiittää kaikkia vuosien kuluessa mukana olleita innostavasta ja unohtumattomasta yhteistyöstä. Myös esitysten rahoituksessa silloin tällöin mukana ollutta Vaasan kaupungin kulttuurilautakuntaa haluan kiittää tuesta. Kulttuurisihteerit tapahtuman järjestäjinä ovat antaneet runsaasti apuaan ja "kaupunginroudari" Heikki Peräsalo ansaitsee myös erityiskiitoksen uurastuksestaan. Kiitokset Juhani "Jusa" Rajalinille ja Virpi Haataiselle sekä Lis Laviolalle avustanne alkutaipaleellamme.

Valtaisat ja sydämelliset kiitokset yleisöllemme! Ilman teidän intensiivistä läsnäoloanne kaikkea tätä olisi turhanpäiväistä puuhastella.

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.