Saunan syvin olemus

Parisen viikkoa sitten sain tilaisuuden ryhtyä mietiskelemään tosissaan saunan syvintä olemusta. Minut oli kutsuttu alustamaan aiheesta Alavuden Kuorasjärvelle ystäväni järjestämään naisten saunailtaan. Otin haasteen vastaan ja illasta muodostui oikein antoisa. Seitsemän naisen porukka kokoontui nautiskelemaan hyvästä ruuasta, laulusta, keskusteluista ja tietysti siitä saunasta.

Järjestin saunojille mahdollisuuden kuoria ihoa joitain vuosia sitten oppimallani mönjällä, johon tulee luonnonjugurttia, banaania, kauraleseitä ja hunajaa. Tällä kertaa murensin sekaan myös viimevuotisia kuivuneita vaivaiskoivun ruskalehtiä. Toimituksen aluksi laitoin jokaisen otsaan hiukan Eyafjallajökullin tuhkaa, joka oli peräisin koko Euroopan lentoliikenteen pysäyttäneestä purkauksesta.

Alustukseni aikana saunojattaret saivat haistella eteerisiä tuoksuja, jotka nousivat kullekin tehdystä jalkakylpyämpäristä. Siihen oli kerätty metsästä ainakin suopursua, pihlajaa, koivua, seinäsammalta, puolukkaa, korpi-imarretta jne ja pihasta pietaryrttiä ja vesikrassin kukkia. Niiden päälle oli kaadettu kiehuvaa vettä ja asetettu sopivan muotoinen ja kokoinen kivi lämpenemään. Jalkasuolat heitettiin sekaan vasta saunaan vietäessä.

Alustuksessani kerroin saunan terveysvaikutuksista, saunataioista, henkisistä ja vähän myyttisistäkin saunataruista. Puhuin naistensaunan omasta erityisyydestä ja erilaisista saunoista ympäri maailmaa. Terveysvaikutuksistakin syntyi vaikuttava lista. Asiaa tutkaillessani huomasin, että saunomisella on myös menopaussioireita lievittäviä vaikutuksia varsinkin, kun siihen lisätään avannossa käynti tai lumessa kieriskely. Luin naisille saunarunoja Kalevalasta ja Kantelettaresta. Tuota asiapohjaa löysin mm. seuraavasta netistä PDF:nä löytyvästä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun julkaisusta: Esko Villman: Keski-Suomen Lauantaisauna-projekti, Opinnäytetyö, Huhtikuu 2012

Alustuksen jälkeen asetuimme lauteille ja työnsimme jalat kylpyyn. Jonkin ajan kuluttua teimme itseämme vahvistavan harjoitteen: kukin heitti vuorollaan omaa jalkakylpyvettä kiukaalle kolme kertaa peräkkäin toistaen oman toiveensa. Kanssasisaret lauloivat toivojan kanssa yhdessä joka heiton jälkeen: "Niin tapahtukoon, niin tyapahtukoon, niin tapahtikoon!" Sävelmässä oli gregoriaaninen kulku, jolloin sitä pystyi helposti muuntelemaan ja laulamaan äänissä. Hetkeen tuli pyhän tuntua.

Saunomisen ja uimisen jälkeen iho ja mieli olivat kirkkaat, jalat kevyet (pitkälle viikkoon) sekä olo herkistynyt ja henkistynyt. Tuota olotilaa voisi tunnustella vaikkapa kuuntelemalla seuraavaa Anssi Tikanmäen musiikkia: http://www.youtube.com/watch?v=aRFJ7-AhBKs&feature=related

 

Etsin arkistoistani seuraavan tähän yhteyteen sopivat runoni:

PARATIISI

 Vesikuplien laulussa

    tulta.

 

Lapsen jaloin pehmein,

  ryppyisin sukeltelen

vesiputouksissa.

 

Alkukohtu keinuttaa, keinuttaa.

 

Valo siivilöityy

  luitteni läpi.

 

Kädet herkin soinnuin

  leikkivät.

 

Höyrysaunan hellyys reisilläni...

 

        Tätä on onni:

tulta, vettä, ilmaa

ja hämärä maa.

***

Näiden sanojen myötä toivotan sinulle, lukijani, antoisaa alkavaa syksyä ja oikein ihania saunahetkiä. Voin pitää jossain muuallakin vastaavan alustuksen ja saunasession. Ota yhteyttä niin sovitaan ehdoista!

 

  • Alussa oli sana
    ja hiljaisuus.
    Tuuli kulki kallionkoloissa,
    ravisteli pajua,
    soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
    salamat tanssivat pilvissä
    ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

    Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
    jota ihmiseksi kutsutaan.
    Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
    soluihinsa meren aaltojen valssin,
    sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
    luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

    Ihminen oli kauneinta musiikkia
    ja täydellisin soitin.
    Hänen sielunsa loi oman laulun.
    Joskus se oli tumma,
    joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
    Joskus ihmisen sävel särkyi,
    eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

    Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
    ei häntä enää ollut.