Ruskaa odotellessa

Vaasan saaristo

Irlannin matkan jälkeinen kesä vilahti aivan kuin varkain ohi. Siihen mahtui monenlaista säätä, aktiviteetteja ja matkoja. Sydän on taas täydempi. Olisi kornia lähteä arvottamaan kokemuksia. Muutama kuitenkin täytyy mainita: Hailuodon teatterifestarit, Palefacen ja Laulavan unionin keikan jatkot Kokkolan Kahvila Sahassa, Kallavesisymposium, rauhalliset viikot Vallgrundissa, Sudenmorsiamet ja Weljet ryhmän loppukaronkka Kalles Innissä ja aina yhtä ihanat pulahdukset luonnon vesiin.

Me Suomessa emme aina muista olla kiitollisia loistavasta mahdollisuudestamme uida luonnon keskellä. Minulle kesäiset uinnit ovat erityisen suuria elämyksiä, koska en meluherkkyyteni vuoksi pysty menemään uimahalleihin. Koko talven odotan elämyksiä vedessä.

Alasti aamu-usvan keskellä tai auringon laskun värien aikaan, keskipäivän paahtavassa helteessä tai yöhämärissä, kun linnut laulavat läheisissä puissa tuohon kokemukseen tulee lisää vivahteita. On hienoa kellua vedessä ja katsoa syvälle taivaan keskukseen, kun merikotkat liitelevät ylhäällä. Illalla myöhään itäisellä järvellä voi kuulla kuikkien ikiaikaisen huudon. Silloin tunnen olevani osa jotain paljon suurempaa.

Mutta on syksyssäkin paljon riemullista. Tähän aikaan vuodesta odotan syksyn värejä. Emme yleensä pääse varsinaiseen ruska-aikaan matkustamaan Lappiin, vaan lähdemme jälkiruskalle. Siinäkin on oma viehätyksensä. Matkailijoita on vähemmän ja parhaassa tapauksessa voi nähdä syksyn ensimmäisen lumisateen jälkeen maasta pilkistävän punaisia varpuja. Kolmen viikon päästä matkaamme johti pohjoisia selkosia. Ihanaa!

Vaasan seudulla kaunein ruska on uloimmassa saaristossa. Siitä saa nauttia melko pitkään. Artikkelikuvan olen ottanut Vaasan kirkon katolta 20.10.2020 kohti Vaasan sisäsaaristoa. Väriä on sielläkin.

Ruskan lisäksi odotan kovasti myös Tampereen ylioppilastalon Coitus int konserttia 1.10. Se tulee olemaan monessa mielessä nostalginen kokemus.

Tulossa erilaisia "rojekteja"

Tälle syyskaudelle minulla on tulossa muutamia tapahtumia, joihin pääset halutessasi ja mahdollisuuksiesi mukaan osallistumaan. Ne ovat mukavasti sijoittuneet eri kuukausille.

20.9. pidämme yhdessä rovasti Maaria Perälän kanssa Ihmisen syksy -runoillan. Siihen saamme apua myös Kanttori Valtteri Tuomistolta ja Huutoniemen kirkkokuorolta. Maarian kanssa on silloin tällöin jutusteltu tällaisen illan järjestämisestä. Nyt se toteutuu. Syysrunoja, Maaria ja Mirjam - Vaasan suomalainen seurakunta

Lokakuun ajan Vaasan Kaupunginkirjastossa on Vaasan eläkeläisten digikamerakerhon vuosittainen näyttely. Sinne on tulossa 1-3 minun kuvaanikin. Näyttelyn teema on Elämäni kuva, joten kovasti odotan, millaiseksi kokonaisuus muodostuu.

Uusi aluevaltaus, josta olen erityisen innoissani on runo- ja äänimeditaation vetäminen Wasa Wellnessissä 19.10. klo 18-19 yhdessä Tiina Andrijaševič Kaukosen kanssa. Tiina on laittanut esittelyn sanoiksi näin:

"Kun runo ja äänimeditaatio yhdistyvät, kokemus voi olla syvä ja vaikuttava. Runollisen ilmaisun ja äänen yhdistäminen luo mahdollisuuden syventyä mielen ja sielun maisemiin, tutkia tunteita ja ajatuksia sekä löytää yhteys itseemme ja ympäröivään maailmaan.
Runo, perinteinen kirjallinen ilmaisumuoto, antaa meille mahdollisuuden käyttää sanoja taidokkaasti ja tunteikkaasti. Se on kuin tanssi kielellä, joka voi kuvata monimutkaisia tunteita ja ajatuksia lyhyessäkin tekstissä. Runon voima piilee sen kyvyssä koskettaa syvällisesti ja herättää kuulijan tunteita.

Äänimeditaatio puolestaan keskittyy äänen ja äänimaisemien voimaan rentouttaa, rauhoittaa ja parantaa mieltä. Äänimeditaatio sisältää mm. luonnonääniä, musiikkia, ääniä ja värähtelyjä äänimaljojen ja rummun tuomana, joka ohjaa sinut meditatiiviseen tilaan. Ne tarjoavat mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä ja stressistä sekä antavat tilaisuuden keskittyä hetkeen ja omiin tuntemuksiin.

Lämpimästi tervetuloa Runo- ja Äänimeditaatio iltaan torstaina 19.10. klo 18.00 Wasa Wellness / 35€/hlö.
Meditaation Sinulle ohjaavat Mirjam Silvén / Vaasalainen runoilija ja luontoyhteysohjaaja &
Tiina Andrijaševič Kaukonen / Äänimaljahoitaja,- ja sointukylpyohjaaja"

Ilmoittautuminen: Tiina Andrijasevic Kaukonen - Ajanvaraus (slotti.fi)

Kuopion kirjakantti -tapahtumassa minulla on oma osuuteni parissa kohdassa. Toinen on "Suo - Rauha - Häpeä" -työnimellä tapahtuva sessio lauantaina 18.8. Tuossa tapahtumassa saamme nauttia mm. viime syksynä Hailuodossa vietetyn residenssiajan satoa. Yhdessä kirjailijahaastattelussa olemme "valistuneina lukijoina" Ystäväni Anna-Liisan kanssa. Kirjakantti

Retriittiä Alskatin leirikeskuksessa vietetään joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna 1.-3.12. Vedämme retriitin yhdessä pastori Eva Thölixin ja diakoni Anne Kinnusen kanssa. He ovat molemmat muun työnsä ohessa kouluttautuneet retriitinohjaajiksi. Tavallisesti syyskauden retriittimme järjestetään pyhäinpäivänä, mutta tällä kertaa siirsimme sen ensimmäiseen adventtiin. Ilmoittautuminen alkaa 16.10. Yleensä paikat tulevat nopeasti täyteen. Hiljaisuuden retriitti - Vaasan suomalainen seurakunta

Näin vanhuuseläkettä nauttivalle ihmiselle on mukavaa, kun tapahtumia riittää sopivan tasaiseen tahtiin. Syksyn pyhän tanssin illat pidetään Vetokannaksen kirkossa Siv Jernin johdolla på svenska seuraavasti: 17.9, 15.10 ja 19.11 klo 18-19.30. Huomaa aika. Sitä on aiemmista kausista hiukan muutettu. 

Juuri puhelimeeni kilahti myös tieto, että Vaasan kirkossa tullaan järjestämään Lepohetkiä 28.9. ja 12.11. klo 18.00. Harmi, että en itse noihin pääse, mutta taidan mennä suunnittelemaan niitä.

Latinan lentäviä lauseita Q osa II

 • Qui bene latuit, bene vixit.
 • Käännös: "Joka on elänyt hyvin huomaamattomasti, on elänyt hyvin."
 • Qui desiderat pacem, praeparet bellum. (Vegetius)
 • Käännös: "Joka haluaa rauhaa, valmistautukoon sotaan."
 • Qui enim habet, dabitur ei et abundabit; qui autem non habet, et quod habet auferetur ab eo. (Raamattu, Matt. 13:12)
 • Käännös: "Sillä se joka omistaa, sille annetaan ja hänellä tulee olemaan yllin kyllin; se taas, joka ei omista, siltä otetaan sekin mikä hänellä on."
 • Qui fert malis auxilium, post tempus dolet. (Phaedrus)
 • Käännös: "Joka auttaa pahoja, saa kärsiä myöhemmin."
 • Qui fodit foveam, incidet in eam. (Raamattu, Sananl. 26, 27)
 • Käännös: "Joka ansakuoppaa kaivaa, putoaa siihen."
 • Qui ipse sibi sapiens prodesse non quit, nequiquam sapit. (Ennius)
 • Käännös: "Viisas, joka ei osaa itseään hyödyttää, on turhaan viisas."
 • Qui me amat, amat et canem meum. (Bernhard Clairvauxlainen)
 • Käännös: "Joka rakastaa minua, rakastaa koiraanikin."
 • Qui nescit dissimulare, nescit regnare. (Ludvig XIV?)
 • Käännös: "Joka ei osaa teeskennellä, ei osaa hallita."
 • Qui nescit tacere nescit et loqui. (Seneca?)
 • Käännös: "Joka ei osaa vaieta ei osaa myöskään puhua."
 • Qui peccat ebrius, luat sobrius.
 • Käännös: "Joka humalaisena tekee väärin, sovittakoon sen selvin päin."
 • Qui scribit, bis legit.
 • Käännös: "Joka kirjoittaa, lukee kahdesti."
 • Qui tacet, consentire videtur. (Euripides?, Bonifacius VIII)
 • Käännös: "Joka vaikenee, näyttää olevan samaa mieltä."
 • Qui vitia odit, homines odit. (Plinius nuorempi)
 • Käännös: "Joka vihaa virheitä, vihaa ihmisiä."
 • Quid enim est dulcius otio litterato? Iis dico litteris, quibus infinitatem rerum atque naturae et in hoc ipso mundo caelum, terras, maria cognoscimus. (Cicero)
 • Käännös: "Mikä on mukavampaa kuin lukeminen lomalla? Kirjoista on kuitenkin saatava tietoja maailmankaikkeuden tapahtumista, taivaasta, maista ja meristä."
 • Quid est somnus gelidae nisi mortis imago? (Ovidius)
 • Käännös: "Mitä on uni muuta kuin jääkylmän kuoleman kuva?"
 • Quid est veritas? (Raamattu, Joh. 18:38)
 • Käännös: "Mikä on totuus?"
 • Quid hoc sibi vult?
 • Käännös: "Mitä tämä tarkoittaa?"
 • Quid magis est saxo durum, quid mollius unda? Dura tamen molli saxa cavantur aqua. (Ovidius)
 • Käännös: "Mikä on kiveä kovempaa, mikä vettä pehmempää? Kuitenkin pehmeä vesi kovertaa kovia kiviä."
 • Quid multa?
 • Käännös: "Miksi paljon?"
 • Quid non mortalia pectora cogis, auri sacra fames? (Vergilius)
 • Käännös: "Kirottu kullanhimo, minne ajat ihmisiä?"

Kirjavinkkejä

Jostain syystä viimeaikoina käsiini on kulkeutunut monta dystopiaa. Tässä tulee vinkkejä siltä kirjallisuuden saralta. Laitan tähän myös aiemmin lukemiani dystopioita, jotka ovat jääneet mieleeni erityisesti.

Engström & Richert: Nattavaara 2021 ja Armasjärvi 2023. Nämä ovat kaksi ensimmäistä osaa Pohjoisen trilogiasta. Into kustannus

Emily St. John Mandel: Asema 11. Tammi 2022

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys. Siltala 2019. Tämä on dystopian ja en oikein tiedä, minkä sekoitus: maagisen realismin? Folkloristiikan?

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja 2019

Jean Hegland: Suojaan metsän siimekseen. Otava 1996

Don DeLillo: Valkoinen kohina. Tammi 1986.

Aldous Huxley: Uusi uljas Maailma. Tammi 1932. (Ensimmäinen suomenkielinen laitos lienee ilmestynyt 60-luvulla)

Lisäksi muutama muukin vinkki:

Karoliina Niskanen: Muamo. Bazar 2022

Maria Turtschaninoff: Suomaa. Tammi 2022

Jenni Räinä: Suo muistaa. Gummerus 2022

Musiikkia

Tällä kertaa keskityn Manserockin tekijöihin, vaikka nämä ei olekaan varsinaisia rockbiisejä, mutta ensin aiemmin mainitsemani Paleface ja Laulava Unioni.

Lännen lokari - YouTube

Maan Valitus - YouTube

Koskipuiston Kuu - Moon Over Bourbon Street - YouTube Sing / Juice / Pate

Agents - Metsäkukkia - YouTube

Myrkytyksen Oireet - YouTube

Afroditen poika - YouTube

Juice Leskinen - Odysseus - YouTube

Vihreän Joen Rannalla (Kauan Sitten) - YouTube

SW Freedom- Miten voisin pysähtyä - YouTube Kangasalla asuvien ystävieni biisi

SW Freedom- Oma tie - YouTube ja toinenkin...

Loppuun tämä biisi taas jälleen kerran. Ja asuuhan Davekin Dambesterissä...

Pieni & hento ote - YouTube

Tanssia

Tanssii tähtien kanssa on taas alkamassa TV:stä. Siinä on tanssin ystäville paljon nähtävää. Laitan tähän muutaman muiston edellisiltä vuosilta.

Krista Siegfrids & Anssi Heikkilä | Freestyle | Finaali | Tanssii Tähtien Kanssa 14. kausi | MTV3 - YouTube

Paso doble - Christoffer Strandberg & Matti Puro | Tanssii Tähtien Kanssa | MTV3 - YouTube

Foxtrot - Meeri Koutaniemi & Katri Mäkinen | Tanssii Tähtien Kanssa | MTV3 - YouTube

Ernest Lawson & Anniina Koivuniemi | Freestyle | Finaali | Tanssii Tähtien Kanssa 14. kausi | MTV3 - YouTube

Runot

Onnea on aamutyynen veden alla sukeltelu.

Uidessa näkee pääskysten varjot

kiitämässä pinnalla.

Ruovikossa leikkivät heijastukset,

kun uijan liikkeet saavat

veden pinnan väreilemään.

Metsässä laulaa lehtokerttu,

neidonkorennot rannalla.

***

Ja toinen syksyisempi:

Revontulten violetti

ja ruskan kultainen hohto

Aamukuura ruohikolla

ja jääriite hiekkatien koloissa

Tämä elämän kirpeä kosketus,

murheellisten kohtaloiden maan

lämmin, lempeä alakulo,

se tulee minuun jäädäkseen

Niin hitaasti käy palaaminen

bussipysäkkien ja muovikorttien maailmaan

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.