Kelttien mailla

Dunquinissa

Irlannin ihmeitä

Elämä on täynnä yllätyksiä. Onneksi myös hurmioituminen on yhä mahdollista. Sain kokea sekä yllätyksiä että hurmioitumista, kun matkustin ystäväni A-L:n kanssa Irlantiin pariksi viikoksi toukokesäkuun vaihteessa.

Matkailu avartaa ja kaukana oppii näkemään lähelle. Irlantiin olen halunnut päästä jo ainakin parin vuosikymmenen ajan, mutta nyt siihen tuli loistava tilaisuus. Irlannista kiinnostuin jo murrosikäisenä kirjallisuus- ja historianharrastusteni myötä. Sittemmin irkkumusiikki ja lopulta kelttiläinen kristillisyys tulivat minulle läheisiksi.

A-L on kokenut Irlannin matkailija, joka on käynyt siellä varovaisesti arvioiden 50-60 kertaa niinä vuosina, jolloin hänen tyttärensä on saarella asunut. Oli siis helppo heittäytyä mukaan seikkailuun. Alle olen merkannut karttaan matkamme tärkeitä pisteitä.

Kiitän tässä heti aluksi A-L:aa ja hänen tyttärensä perhettä kaikesta opastuksesta ja vieraanvaraisuudesta, jota sain matkallamme kokea.

Uskomatonta kyllä säät hellivät meitä. Emme saaneet sateita niskaamme. Se on hyvin poikkeuksellista tuolla sateiden saarella.

Matkan etappeja

Lensimme Dubliniin 31.5. ja jatkoimme saaren länsiosassa sijaitsevaan Galwayn kaupunkiin, jossa viivyimme kaksi yötä. Kävimme mm. Euroopan vanhimmassa edelleen toimivassa kalasatamassa ja katolisessa messussa katedraalissa ja tietenkin pubissa kuuntelemassa irlantilaista kansanmusiikkia. Kaupungista suuntasimme Aransaarista suurimmalle eli Inish Móriin kolmeksi yöksi. A-L:n tytär S ja tyttärentytär E tulivat muutaman tunnin meidän jälkeemme paikalle.

Inish Mórissa saimme nauttia aurinkoisista päivistä ja saaren monista nähtävyyksistä ensin kahden hevosen vetämillä kärryillä ja hevoskuskin Jeepillä ja toisena päivänä autolla, pienellä meille varatulla "turistitaksilla". Palstatilaa menisi metreittäin jo pelkästään näiden kokemusten kirjaamiseen. Mieleeni jää varmasti erityisesti paikka, jossa kuvattiin Oscar-ehdokkaanakin olleen The Banshees of Inisherin päätapahtumia. Sinne ei yleensä turisteja viedä. Korkealla mäellä oli kiviaitoja silmänkantamattomiin, kaukana alhaalla siinsi meri, jonka alhaalla oleva aurinko sai loistamaan.

Mielessäni pyörivät myös lukemattomien kirkkojen rauniot, niiden joukossa oli n. vuonna 500 jKr rakennettu maailman pienin kirkko, joka on lyhyiltä sivuiltaan vain 1,8 m. Punainen täysikuu majakan ja Inishmaanin yllä sekä sen punainen silta meressä sai minut syviin mietteisiin. Tavailin mielessäni Franciscus Assisilaisen Aurinkolaulua.

Jatkoimme matkaamme saarelta suuremmalle kohti Corkin laitamia, jossa S ja P asuvat kolmen lapsensa E:n, C:n ja J:n sekä ihastuttavan koiransa Bayleyn kanssa. Matkaa teimme pitkin länsirannikkoa "Villin Atlantin tiellä". Saimme kokea mm. Moherin kalliot Moherin kalliot on Irlannin tunnetuin nähtävyys, jossa kannattaa vierailla! (maapalloilija.com) Siellä olevasta näkötornista saatoimme tehdä viimeisen katselun kohti Aransaaria. Ennen sitä vierailimme Burrenilla. Burren - Irlannin kivinen ihmemaa - FIFTYFIFTY (rantapallo.fi)

Moherin kalliot. Pienet pisteet kallioiden päällä kuvan vasemmassa yläkulmassa ovat ihmisiä. Siitä saa jonkinlaista mittakaavaa kallioille.

Oli mielenkiintoista elää irlantilaista perhearkea ja tutustua mm. 9-vuotiaan J:n koulukirjoihin. Kävimme Ovensin kylästä päiväretken A-L:n kanssa Corkissa. Todella vanhassa kauppahallissa kalatiskien tarjonta oli mielenkiintoinen ja kadulla soitteli kokonainen ammattitaitoinen bändi. Paljon nähtiin ja koettiin. Päiväretken päätteeksi menimme vielä yliopistolle, jonka päärakennuksessa tuntui kuin olisi tullut Tylypahkan velhokouluun.

Toisena päivänä Leejoen rantapoluilla kävellessä kamera lauloi. Siellä oli niin rehevää ja erilaista kasvillisuutta. Bayley sai juosta pääosin vapaana ja me saimme todellista viherkylpyä "viidakossa", jossa kasvoi luonnonvaraisina monia kasveja, joita meillä istutetaan puutarhoihin. Alue on suojeltua ja jonkinasteista "ikilehtoa".

Leejoen varrella

Kun matkamme toinen viikonloppu koitti, lähdimme perjantaina illansuussa koko seurueella kahdella autolla kohti Dingleä, jossa yövyimme pari yötä Sateenkaarihostellissa, osa sisällä huoneessa osa piha-alueella teltassa. Lauantaina pyörimme ensin viehättävässä kaupungissa ja suuntasimme ruuan jälkeen länteen. Kävimme yli 2000 vuotta vanhoissa kivisissä munkinkammioissa. Niissä on esikristillisellä ajalla yöpyneet ensin druidit ja sittemmin kristityt munkit.

Beehive huts

Jatkoimme vielä Dunquin Piesiin ihailemaan rantajyrkännettä ja lähellä näkyviä Blasketin saaria. Niistä korkeimmassa jyrkkäreunaisessa saaressa on ollut erakkoluostari. Illalla vietimme J:n 9-v syntymäpäivää hostellissa.

Paljon muutakin Dinglen reissulla koettiin. Ajoimme mm. yhdessä elämäni rankimmista sumuista Conor Passissa Kerryn vuorilla ja söimme sunnuntain paluumatkan lounaseväät Kilgarvanin kirkon kupeessa. Pääsimme A-L:n kanssa käymään tuossa kirkossa, jossa kuvasin ahkerasti. Lapset ja Bayley sekä tietysti aikuisetkin olivat oikein kokenutta ja hyvää matkaseuraa.

Maanantai oli tarpeellinen lepopäivä Ovensin kodissa ennen paluumatkaa Suomeen ja arkiseen elämään.

Kelttiläisestä kristillisyydestä

Tämän osion teksti on osittain omaa ja osittain lainattua. En nyt enää muista mistä. Olen kirjoittanut aiheesta Vaasan suomalaisen seurakunnan Loistolehteen 1/2021. Se löytynee seurakunnan sivuilta edelleen. Jutussa haastattelen kirjailijapappi Liisa Seppästä, joka on todellinen kelttiläisen kristinusko tuntija.

Kelttiläinen kristinusko syntyi ajanlaskumme ensi vuosisatoina (kulta-aika 400-700 jKr), ja sitä harjoitetaan edelleen ennen kaikkea Wales, Skotlanti, Irlanti, osia Cornwallista ja Ranskan Bretagnesta.

Kelttiläinen kristillisyys kiehtoo nykyihmisiä. Sen luonnonläheisyys sekä nöyrä, arkinen ja kokonaisvaltainen ihmiskuva, suora ja henkilökohtainen jumalasuhde ja yhteisöllisyys sekä naismyönteisyys puhuttelevat. Kelttikristillisyydessä korostetaan sitä, ettei ihminen ole kaiken keskipiste vaan avautuu Jumalallekin yhdessä koko muun luomakunnan kanssa.

Kelttikristillisyys koetaan aidoksi ja alkuperäiseksi, jonkinlaiseksi instituutionaalisten kirkkojen vastavoimaksi. Siinä ei korosteta uhkia vaan kaikkeen - koko ihmiseen ja koko luomakuntaan - ulottuvaa rakkautta ja pyhyyttä.

Pyhyyttä löytyy luonnosta, jossa näkyy vahvasti Jumalan kädenjälki. Toisia ihmisiä ja muita luontokappaleita pidetään ystävinä.

Krisinuskoa ei tuotu miekkalähetyksenä, vaan Pyhä Patrik toi sen tullessaan Ranskasta. Ehkä siksi se muotoutui sellaiseksi, kuin se kultakaudellaan oli.

Pyhä Patrik ja Pyhä Bridget ovat keskeisimpiä pyhimyksiä Irlannissa. Walesilainen runoilijapappi David Adam on aikamme merkittävin kelttiläisen kristillisyyden perinteen kantaja.

Kelttiläisen ristin alkuperä on epävarma. Irlantilaiset kertovat mielellään siihen liittyen tarinaa maansa suojelupyhimyksestä Pyhästä Patrikista ja tämän luovista viestintätaidoista. Tarinan mukaan Pyhä Patrik käännytti irlantilaisia kristinuskoon lisäämällä kristittyjen risti-symboliin auringon ympyrän saadakseen pakanat ymmärtämään paremmin ristin merkityksen.

Ohuet paikat on mielenkiintoinen käsite. Uskotaan, että on paikkoja, joissa taivas ja ikuisuus ovat lähimpänä maata. Niillä paikoilla kokee helpoimmin pyhän kosketuksen. Minulle ohuita paikkoja on moniaalla luonnossa.

Pyhän Patrikin rintakilpi löytyy netistä seuraavan linkin kautta Pyhän Patrikin rintakilpi (ekumenia.fi)

Muita kelttiläisiä rukouksia löytyy luettuina täältä Kaunis maailma – kelttiläisiä rukouksia - Kirkko ja kaupunki

Irlantilaisista pyhimyksistä minulle läheisin on jo pitkään ollut Pyhä Bridget Kildarelainen: Pyhä Brigid Kildarelainen, ihmeidentekijä | Suomen ortodoksinen kirkko Hänen muistopäiväänsä juhlitaan 1.2., jolloin kevään katsotaan alkavan saarilla. Päivä on myös hänen kuolinpäivänsä. Pyhä Brigid – Wikipedia ja Pyhä Brigit ja jumalatar Brigit | Pyhiinvaelluksia (wordpress.com)

Tämän sivun kautta pääsee tutustumaan lisää kelttiläisyyteen esikristillisellä ja kristillisellä ajalla: Pyhiinvaelluksia | Tutkijan pohdintoja kelttiläisestä kristillisyydestä (wordpress.com)

Vanhoista kelttiläisen juhannuksen menoista eli Alban Hefinistä

Huom! Tämän osion teksti on kopioitu suoraan Kelttikorujen mainoksesta. Kelttikorut

Hyvää Alban Hefiniä!

Se on muinaisten druidien ilmaisu kesäpäivänseisaukselle, jota vietetään vuoden pisimpänä päivänä, joka tänä vuonna on 21.6. Alban Hefin oli kelttikulttuurin tärkeimpiä juhlia. Vuoden pisimpänä päivänä juhlistettiin iloa, hedelmällisyyttä ja valoa.

Monet kelttien rakentamat kivikehät, kuten Stonehenge on rakennettu niin, että kesäpäivänseisauksen aamuna aurinko nousee tarkalleen kahden kiven väliin jätetystä aukosta. Aukko on hieman leveämpi kuin muut aukot kehällä. Kivikehät siis toimivat vuodenkierron kalenterina. Nykypäivänäkin kesäpäivänseisaus houkuttelee kivikehien äärelle tuhansia keskikesän juhlijoita.

Kelttien Alban hefinin juhlatraditioihin kuuluu monia eri perinteitä ja juhlimisen aiheita. Yksi niistä on jumalatar Etain, rakkauden, hedelmällisyyden, muodonmuutoksen ja uudelleensyntymän jumalatar. Hän oli auringon jumalatar ennen muuttumistaan kuun jumalattareksi. Kesäpäivänseisauksen uskottiinkin olevan vuoden paras aika rakkauden löytymiselle.

Kesäpäivänseisausta pidettiin myös hyvänä aikana karkottaa pahoja henkiä ja demoneita. Keskikesän valon ja lämmön uskottiin toimivan tehokkaana karkottimena ja samalla niiden uskottiin luovan väylän yltäkylläisyydelle ja vauraudelle. Alban Hefinin yönä käärmeiden uskottiin kokoontuvan yhteen ja luovan sormuksia, joiden löytäjälle oli luvassa hyvää onnea ja vaurautta.

Kuten nykypäivänäkin Juhannusjuhlissa, sytyttivät myös Keltit juhannuskokkoja, sekä tulirenkaita, joiden läpi hypittiin hyvän onnen toivossa. Kelttien pyhimpien puiden eli tammien, kokkojen ja kivikehien ympärillä tanssittiin ja juhlittiin läpi yön druidien tehdessä erilaisia seremonioita. Yksi traditioista oli mm. mistelinoksien leikkaaminen kultaisella sirpillä juhannusaaton yönä. Näiden oksien marjojen uskottiin lisäävän niin eläinten kuin ihmistenkin hedelmällisyyttä, parantavan useita sairauksia, sekä tekevän ihmisistä tulenkestäviä.

Latinan kielen lentäviä lauseita P osa VI

 • Pro aris et focis. (Cicero, Horatius, Sallustius)
 • Käännös: "Alttarin ja kotilieden puolesta."
 • Pro arte utili. (Taideteollisen korkeakoulun tunnuslause)
 • Käännös: "Hyödyllisen taiteen puolesta."
 • Pro benignitate humana.
 • Käännös: "Inhimillisestä hyväntahtoisuudesta."
 • Pro bono publico.
 • Käännös: "Yhteiseksi hyväksi."
 • Pro captu lectoris habent sua fata libelli. (Terentianus Maurus)
 • Käännös: "Lukijan ymmärryksestä riippuu kirjojen kohtalo."
 • Pro Deo et Ecclesia.
 • Käännös: "Jumalan ja Kirkon puolesta."
 • Pro et contra.
 • Käännös: "Puolesta ja vastaan."
 • Pro fide.
 • Käännös: "Uskon puolesta."
 • Pro forma.
 • Käännös: "Muodon vuoksi."
 • Pro gradu.
 • Käännös: "Arvoa varten."
 • Pro Karelia. (Ilmari Kianto)
 • Käännös: "Karjalan puolesta."
 • Pro libertate patriae.
 • Käännös: "Isänmaan vapauden puolesta."
 • Pro mea parte.
 • Käännös: "Omasta puolestani."
 • Pro patria, pro liberis, pro aris atque focis suis certare. (Sallustius)
 • Käännös: "Taistellaa isänmaan, lasten, uskonnon sekä kotilieden puolesta."
 • Pro pudore.
 • Käännös: "Kunniallisuuden puolesta."
 • Pro rege, lege et grege.
 • Käännös: "Kuninkaan, lain ja kansan puolesta."
 • Pro salute animae.
 • Käännös: "Sielun terveyttä varten."
 • Pro studio et labore.
 • Käännös: "Ahkeruudesta ja työstä."
 • Pro tempore.
 • Käännös: "Olosuhteiden mukaan."
 • Pro verbo.
 • Käännös: "Sananmukaisesti."
 • Pro viribus.
 • Käännös: "Voimien mukaan."
 • Probitas laudatus et alget. (Juvenalis)
 • Käännös: Rehellisyys saa kiitosta ja näkee nälkää."
 • Procul a love, procul a fulmine. (Keskiaikainen sanonta)
 • Käännös: "Kaukana Juppiterista, kaukana salamasta."
 • Procul o procul este, profani! (Vergilius)
 • Käännös: "Kaukana, pysykää kaukana, vihkiytymättömät!"
 • Professor honoris causa.
 • Käännös: "Professori kunnian tähden."
 • Properum ac felix scelus virtus vocatur.
 • Käännös: "Menestyksekästä ja onnekasta rikosta sanotaan hyveeksi."
 • Proprie communia dicere. (Horatius)
 • Käännös: "Sanoa yleisiä (asioita) omaperäisesti."
 • Prosit!
 • Käännös: "Olkoon (se) onneksi!"
 • Proxime accessit.
 • Käännös: "Pääsi hyvin lähelle."
 • Proximus sum egomet mihi. (Terentius)
 • Käännös: "Lähimpänä minä itse olen itseäni."
 • Prudens futuri.
 • Käännös: "Tulevaisuutta aavistava."
 • Publica fides.
 • Käännös: "Yleinen luottamus."
 • Pudor malus.
 • Käännös: "Väärä siveellisyys."
 • Pueri puerilia tractant.
 • Käännös: "Lapset tekevät lapsellisuuksia."
 • Pulvis et umbra sumus. (Horatius)
 • Käännös: "Me olemme tomua ja varjoa."
 • Punctum vegetationis.
 • Käännös: "Kasvun paikka."
 • Punica fides. (Sallustius)
 • Käännös: "Puunilainen uskollisuus."
 • Purgatorium.
 • Käännös: "Kiirastuli (puhdistamo)."
 • Purpura aetati occultandae est, aurum turpi mulieri, pulchra mulier nuda erit quam purpurata pulchrior. (Plautus)
 • Käännös: "Iän rypyt saa peittoon purppuralla, ruma käyttää kultaa, mutta kaunis nainen on kauneimillaan alastomana."

Kirjavinkkejä

Marion Zimmer Bradley: Avalonin usvat 1986. WSOY. (Tämän olen lukenut moneen kertaan.)

Polku jota kuljen - kelttiläisiä rukouksia. Kirjapaja 2009. - Katja Ritarin kääntäminä.

Maa jalkojeni alla. Kelttiläisiä rukouksia. Kirjapaja 2018. Toimittanut ja suomentanut Liisa Seppänen.

Tämän sivun kautta voi kuunnellakin osaa kirjassa olevista rukouksista. Kaunis maailma – kelttiläisiä rukouksia - Kirkko ja kaupunki Minun lempijuttuni on Vieraanvaraisuus.

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme. Like 2020. (Tietokirjallisuuden Finlandiapalkinto.)

Jenni Räinä: Suo muistaa. Gummerus 2022

Eero Murtomäki: Kaarne - Tietolintu. 2012

Musiikkia

Laitan tähän Irlanninreissulla mielssäni pyörinyttä musiikkia. Reissukaverit väittävät, että sound track oli kyllä kameroistani lähteneet äänet.

Thin Lizzy - Whiskey In The Jar 1973 Video Sound HQ - YouTube

I’m a man - Lassie & the Lads - YouTube

Lassie And The Lads - I Saw Three Ships - YouTube

Lassie and the lads - 9.6.2012 - YouTube

The Dubliners Molly Malone - YouTube

Waltzing's For Dreamers - YouTube

The Pogues - Dirty Old Town - YouTube

The Rising of the Moon - Irish folk song - YouTube

Traditional Celtic Song - Eleanor na Run - YouTube

Almost Irish and Chris McMullan - Kilkelly - YouTube Tämä laulu oli S:n läksiäisbiisi, kun hän muutti Irlantiin yli 20 vuotta sitten. Itkimme vuolaasti Pickwikpubissa S:n äidin kanssa, kun Lassie and the Lads soitti tätä. Maailmalle lähtevä neito soitti tuolloin huilua bändissä.

Laitan saman biisin vielä uudelleen, koska sanat voi lukea kuvien päältä kuunnellessaan. Kilkelly, Ireland - YouTube

Tulkoon Tie Sinua Vastaan - YouTube

Tässä vielä melkein tunnin kooste, jos et vielä kyllästynyt. Alapalkista pääsee siirtyilemään biisien välillä:

Traditional Irish Music - YouTube

Runo

Täällä aikakaudet limittyvät
Kiviaitaan nojaten voi kuulla
kaikuja vuosisatojen takaa
kivisessä munkinkammiossa
vuosituhanten

Imen vihreyttä sisääni
Annan auringon kulkea rauhassa
taivaanrannasta toiseen

Kuu nousee suurena ja punaisena
Atlantin ylle
Katselen majakan rytmikästä vilkkumista

Jätän murheeni kivimuurin sisään

HYvää Alban Hefiniä, juhannusta, mittumaaria... kaikille!

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.