Ihmisen mieli

 

On erityisen aurinkoinen ja upea päivä. Istun mökin kuistilla ja nautin kesästä. Niin, nyt voisi jo sanoa, että on kesä. Jääkiekon MM-kisoissa Suomi meni eilen jatkoon puolivälieräottelusta Slovakiaa vastaan. Peli herätti monenlaisia tunteita: riemua, jännitystä, pettymyksiäkin. Illemmalla kävi ilmi, että Euroviisujenkin ”loppumatsissa” on mukana Suomen edustuskappale. Viime viikon alussa sain yllättävän omaa tulevaisuuttani koskevan päätöksen. Se oli minulle todella odottamattomalla tavalla myönteinen. On siis syytä olla hyvällä mielellä.

Talvi on ollut raskas ja käänteen tekevä elämässäni. En ole pystynyt olemaan töissä ja maailma on näyttänyt ajoittain toivottoman kylmältä ja pimeältä muutenkin kuin luonnossa. Kotona oleminen on kuitenkin mahdollistanut minulle aivan erityisellä tavalla luonnon seuraamisen ja musiikista nauttimisen. Hiljaisuuden, kivun ja ahdistuksenkin keskellä on mieli siilannut niitä asioita, jotka ovat elämässä tärkeimpiä. Samalla aika on ollut henkistä valmentautumista löytämiseen, luopumiseen ja elämänmuutokseen.

Ihmisen mieli on valtavan voimakas. Ajatusten ja asenteiden avulla voi muuttaa suhtautumistaan myös vaikeisiin asioihin. Ihminen voi päättää, että ei suostu syyllistettäväksi tai syyllistymään. Voi päättä, että kaikista kivuista ja epäonnistumisista huolimatta olen aivan riittävän hyvä ihminen ja minulle kuuluu kaikki se hyvä, jonka voin saavuttaa elämääni silloin, kun en tee sitä tietoisesti loukaten ihmisveljiäni ja –siskojani tai ympäröivää luontoa.

Voi myös asennoitua toisin. Voi jäädä vellomaan epäonnistumisten kierteeseen. Voi ajatella, että minä itse tällaisena en riitä ja olen jollain tavalla ikään kuin ansainnut kaiken kielteisen.

Epäterve mieli voi myös ajatella, että minulla on oikeus keinoja kaihtamatta ajaa vain omaa parastani. Minun ei tarvitse välittää toisten ihmisten hyvinvoinnista tippaakaan. Tällainen ahne ja itsekäs ajattelu on valitettavasti lisääntymään päin. Siinä mielten sodassa syntyy valitettavasti paljon uhreja niin kodeissa, yhteiskunnassa kuin työpaikoillakin.

Meidän kaikkien tulisi nähdä oma ja toisten erehtyväisyys. Tulisi löytää armollisuus ja anteeksiantavaisuus ensin itseä ja sitten muitakin kohtaan. Uhriksi asettautuminen ei näissä tilanteissa auta. On otettava vastuu omasta toiminnasta, mutta myös nähtävä se, kenellä on kulloisessakin tilanteessa vastuu asioiden tilasta. On opittava luopumaan sellaisista vastuista, jotka eivät kuulu meille. On käytävä rehellistä ja avointa sekä pelotonta keskustelua.

Imperatiivit ovat raskaita, mutta tärkeitä. Olen itse valmis myöntämään, että tämä kaikki vaatii elämänmittaista harjoittelua enkä itse ole vielä oppinut elämään tuon filosofian mukaan.

Mikään edellä kirjoittamani ei ole uutta. Se on jopa kliseistä, mutta minulle se on yhteenveto kaikesta tähän asti saavuttamastani ihmisyyden oppimäärästä.

Palaan vielä hetkeksi armollisuuteen. Ihmisten voimat ja elämänpolut eivät ole yhteismitallisia. Ulkoa päin on vaarallista alkaa arvioida ja arvottaa elämän kolhuja. Toinen ihminen voi murtua jonkun tapahtuman seurauksena siinä, missä toinen ohittaa se ainakin näennäisesti olkaa kohauttaen. Emme voi tietää koskaan edes omalta kohdaltamme varmasti… Siksi meidän tulisi suhtautua itseemme ja toisiimme kuunnellen, tukien ja auttaen. On tutkittava omaa elämänhistoriaa ja opittava siitä.

Luottamus on tärkeää. Jos emme voi luottaa itseemme, emme voi luottaa myöskään toisiimme. Jos luottamus on joutunut koetukselle, on vaikeaa oppia luottamaan. Luottamuksen puute leimaa helposti kaikkea ajatteluamme ja toimintaamme. Joskus luottamus on saanut jo lapsena niin kovia kolhuja, että vaatii suuria ponnisteluja oppia luottavaiseksi myöhemminkin. Siksi kaikkien maailman lasten on oltava aikuisten erityisessä suojeluksessa.

Silti rakkaus on kaikkein tärkeintä. Se tuo mukanaan luottamuksen, armollisuuden ja anteeksiantamuksen ja antaa herkät korvat kuunnella sanoja ja tunteita.

Opiskellaan yhdessä ihmisyyttä ja annetaan myönteiselle mielelle mahdollisuus!

 

***

Kun istuin tähän koneen ääreen, en tiennyt, miten ”syvälliseksi” meno yltyy. Tarkoitukseni oli kirjoittaa runoudesta. No, ehkäpä siitä kirjoittamisen aika tulee toisella kertaa. En voi kuitenkaan olla mainitsematta aiheeseen liittyvää kirjalöytöäni. Luin aivan ihanan kirjan, joka sai minut kosketettuna puhdistavasti kyynelehtimään. Kirja on Maxene Ferminen Lumi, suomennos Annikki Suni. Alkuperäisteos on kirjoitettu 1999 ja se on ilmestynyt Otavalta 2005. Haluaisin löytää jostain kirjan myös omaan kirjahyllyyni.  Kaikki vinkit otetaan mielihyvin vastaan.

Tämän kertaisen blogikirjoitukseni musiikkivalinnat tulevat tässä: Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin Ajatuksen voima http://www.youtube.com/watch?v=9oFoTR17T30 ,  (artikkelikuvan pariksi) J.S.B:n Air http://www.youtube.com/watch?v=rrVDATvUitA ja Lenni-Kalle Taipale Trion Enkeliunia http://grooveshark.com/#!/search?q=Enkeliunia

 

Runo-osioon tulee poikkeuksellisesti kolmen runon kokonaisuus:

 

Trio elegiaque

 

Osa I:  Mennyttä

Frank Martin Trio über irländiche Volkslieder Gigue: Allegro

 

Ottawajoella lippulinna

kojuja kaakaota luistelijoita

 beavertail

 kuorrutettu suklaalla ja vaahterasiirapilla

 

Kuin kello olisi

kiertänyt sata vuotta

                                                     taaksepäin

aikaan

   ennen Titanicin tuhoa

 

Istun pienessä pöydässä

           aikaerosta pöllähtäneenä

höyryävä kuppi kädessäni

                     

 

 

Osa II:  Olevaa

Frank Martin Trio über irländiche Volkslieder Gigue: Adagio

 

Vesipisarat

 

putoilevat

kalamajan katon reunalta

 

ovat seikkailleet

              päreiden raoissa

 

Nyt pilviä heijastaen

kohti maata alkaa matka

        loputon

               kimalteleva

kimpoileva

                           surumielinen

 

Hopeisen seinän raossa

             hopeinen kalansuomu

on kateellinen niille,

jotka elävät vain hetken

                häviten kiven ja sammalen sekaan

 

pisaroille

Osa III:  Tulevaa

Sergei Rahmaninoff Trio elegiaque g

 

Puron ylle kumartuvat

pajut, raidat hopeaiset.

Pumpulisia kukkiaan pudottelevat tuuleen.

 

Minä veneessä, pohjalla,

selälläni

lipumassa tumman veden pinnalla.

 

Katselen kuinka

vihreässä

oksien holvistossa vilahtelee

taivas pilvineen

pumpulinen.

 

Vihreää, hopeaa, sinistä,

valkoista…

 

Pumpulia taivaalla,

poskillani ja

tumman veden pinnalla

lumpeiden lehdillä.

 

***

 

Jossain minua ja

venettäni jo

odotetaan

 

joella, merellä

auringonlaskun takana…

 

p.s. Pakko on lisätä tänne vielä linkki Islannin euroviisuun, kun sen sanoma liittyy tähän artikkeliin: http://www.youtube.com/watch?v=PtunhyMW1hM

 

  • Alussa oli sana
    ja hiljaisuus.
    Tuuli kulki kallionkoloissa,
    ravisteli pajua,
    soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
    salamat tanssivat pilvissä
    ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

    Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
    jota ihmiseksi kutsutaan.
    Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
    soluihinsa meren aaltojen valssin,
    sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
    luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

    Ihminen oli kauneinta musiikkia
    ja täydellisin soitin.
    Hänen sielunsa loi oman laulun.
    Joskus se oli tumma,
    joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
    Joskus ihmisen sävel särkyi,
    eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

    Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
    ei häntä enää ollut.