Alkukesän pehmeinä hetkinä

Aika rientää huimaa vauhtia. Kevään linturetket ovat jo ohi ja on aika kesän riemuille. On melkein kaksi kuukautta siitä, kun olen ehtinyt kirjoittaa tänne pidemmän kirjoituksen. Äitienpäivänä käväisin laittamassa sivulleni nopeita ajatuksia. Nyt ehdin kirjoittaa hiukan pidempään. Siis tosi pitkä kirjoitus, jota ei kannata edes yrittää yhdellä kertaa kahlata läpi.

Aloitan tällä viikolla ilmestyneestä Vaasa -lehden kolumnistani. Olemme sopineet toimituksen kanssa, että niitä voi laittaa lehden ilmestymisen jälkeen.

Luontoon vapautettuna

Alkukesän pehmeät, valoisat yöt ovat nyt ilonamme. Hyttysetkään eivät vielä suuremmin vaivaa. Siksi on juuri nyt paras hetki mennä kokemaan vapauden tunne luonnon helmassa melkeinpä minä vuorokauden aikana tahansa.

Yön edistyessä, sillä hetkellä, jolloin hämärä lyö toiselle kättä, on aivan oivallista hiippailla metsään, pellonreunaan, suolle tai veden äärelle kuuntelemaan yölintujen laulua. Erityisen hyvä paikka tälle on Vanhan Vaasan kirkon läheiset linnanvallit. Meille ainutlaatuisen onnen tarjoaa siis Pohjolan alkukesä. Emme aina tule ajatelleeksi, kuinka meillä on tässä upea ja monille kansoille eksoottinenkin mahdollisuus.

Ryhdyin pohdiskelemaan tässä yhtenä iltana, mitkä ovat ne avainsanat ja kenties taidotkin, jotka kuvaavat mahdollisuutta luontoyhteyden kokemiseen.

Ensimmäisenä tuli mieleen ihmetteleminen. Lapsen lailla ihmettyneenä kannattaa kumartua katselemaan muurahaisten aherrusta tai kurkottaa tähtiin.

Toinen avainsana on aistit. Kaikille aisteille on hyvä antaa mahdollisuus. Ohjaudumme helposti näkö- ja kuuloaistin kautta. Entäpä, jos tunnustelisimme tietoisesti kiven pintaa, sammalta, kaarnaa, vettä. Tällä hetkellä ketunleivät, kuusenkerkät ja koivunlehdet luovuttavat haistelijalle ja maistelijalle parhaat arominsa. Ja entäpä sateen jälkeiset tuoksut tai lämpenevän meren suolainen häivähdys…

Kolmantena mielestäni voidaan ottaa tähän sanalistaan ajattomuus. Se on kokemus siitä, että aikaa ei ole. Se ei määrää vapauttamme luonnossa. On mahdollisuus pysähdellä, filosofeerata, ymmärtää. On ajattomuutta vain olla tietoisesti juuri tässä hetkessä, maadoittua sanan jokaisessa merkityksessä.

Tästä kaikesta seuraa väistämättä neljäs seikka, joka on haltioituminen. Se ei välttämättä tarkoita hihkuvaa intiaanitanssia luonnon ihmeiden edessä, vaan monesti hiljaisempaa hurmioitumista. Sydämen syke on laskenut ja hapenotto parhaimmillaan.

Yhteydestä luontoon seuraa kunnioittaminen! Tällöin luonnolla ei ole enää mielessämme pelkkä välinearvo. Luomakunnan kokee itsenäiseksi subjektiksi, jolla on oikeus saada hoivaa ja suojelua myös meiltä. Samalla herää kiitollisuus luonnon antamasta hoivasta ja ilmaisesta terapiatuokiosta. Herää kiitollisuus siitä, että asiat löytävät mielessämme arvojärjestyksen.

Metsään tai meren rannalle mennessä ja palatessa voi kiittää alkuperäiskansojen vanhan tavan mukaan luontoa tai luonnosta.

Yhteys luomakuntaan tekee meistä kokonaisia ja toivon mukaan myös kunnioittavampia kaikkea elämää kohtaan. Nautitaan kesästä!

Alkukesän kokemusmetsästystä I Pyhiinvaeltajan kirkolla

Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku siunattiin käyttöön viime sunnuntaina, joka oli sekä helluntai että maailman luonnon päivä. Samassa tilaisuudessa sain siunauksen työlleni pyhiinvaellus- ja retriittiohjaajana kolmelta kirkkoherralta. Oli kaunis ilma ja tunnelmallinen hetki. Tilaisuudessa puhuivat Eva Thölix ja Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Mikael Forslund. Siunaamisessa mukana olivat myös suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Tuomo Klapuri ja Vähäkyrön seurakunnan kirkkoherra Petri Hautala.

Evan kanssa olemme jo vuosia vetäneet hiljaisuuden retriittejä. Hänellä on ollut ratkaiseva merkitys minun saattamisestani pyhiinvaellustoiminnan äärelle. Eva oli itsekin aktiivisesti mukana tämän juuri siunatun kirkon suunnittelemisessa ja rakentamisessa. Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen ja vapaaehtoistyön koordinaattori Johanna Yli-Opas ovat muut erityisen tärkeät henkilöt kirkon "historiassa". Kalle nimittikin meidät neljä leikillisesti "ylimestarikirkonrakentajiksi".

Kirkkoa ja polkua ei olisi voitu rakentaa eikä helluntain juhlaa olisi voitu toteuttaa ilman suurta joukkoa vapaaehtoisia ja materiaalien lahjoittajia. Minun puolestani vielä tässä kaikille heille lämmin kiitos.

Maanantaina kirkon siunaamisen jälkeen aloin pyöritellä mielessäni geologista oivallusta. Tiistaina soitin geologi Peter Edenille, joka vahvisti teoriani paikkansapitäväksi, kun olimme tutkineet hiukan karttoja yhdessä. Kalle innostui asiasta ja löysi tietoa netistä. Siis: kirkkomme sijaitsee valtakunnallisesti merkittävällä moreenimuodostumalla. Pyhiinvaeltajan kirkko on siis niitä harvinaisia paikkoja, joissa voi harrastaa sekä geologiaa että teologiaa yhtä aikaa.

Tässä on linkit Kalle Pulkkisen nettilöytöihin:

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38399/SY_14_2007.pdf?sequence=14&isAllowed=y sivut 68-69. Sivulla 69 on karttakuva alueesta.

Kohdekuvaus: MOR-Y10-029: Köklot Furuskäret (Mustasaari). Liite julkaisuun Valtakunnallisesti arvokkaat moreenimuodostumat. Suomen ympäristö 14/2007 (helsinki.fi)

Alkukesän kokemusmetsästystä II Tankarin reissu

Eilen kävimme ystäväpariskunnan kanssa Tankarin majakkasaarella, josta on artikkelikuvani. Tankar sijaitsee 20 km Kokkolan ulkopuolella Perämerellä. Saarelle pääsee kesäaikana M/S Jennyllä.

Kokkola tarjoaa elämyksiä - Visit Kokkola täältä löytyy tietoa, miten saarelle pääsee.

Päivä oli aurinkoinen ja elämyksellinen. Saarelta löytyy monimuotoista luontoa ja kulttuuria. Näimme myös kesän ensimmäisen merikihumme.

Kun palasimme mantereelle Tankarilta, menimme Kahvila Sahaan Ykspihlajassa. Se on varsinainen kulttuurikeskus, jossa on aivan pakko käydä vähintään kerran kesässä. Tässä on Egen landin kuvaus paikasta Kahvila Saha, Kokkola | Egenland | yle.fi

Palailimme kohti Vaasaa Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyn kautta. Oli aivan pakko näyttää ystäville Munsalan hautausmaa, joka on hyvin erityinen suuren "rautaristimetsänsä" vuoksi. Erityinen määrä rautaristejä johtuu Oravaisissa sijainneen Kimo pruukin raudantakojien vuoksi. Kuinka ollakaan tapasimme hautausmaalla miehen, joka on toiminut myös hautausmaaoppaana tuossa rauhan paikassa. Saimme paljon tietoa Munsalan ja Vexalan paikallishistoriasta. Mies kertoi mm. isänsä isoäidistä, joka oli leikannut ja tehnyt taksvärkkinä maatalonisännälle 168 viljalyhdettä yhdessä päivässä ja ajatellut vielä kokoavansa ne päivän päätteeksi kuhilaiksi, mutta ei ehtinyt, kun synnytti mainitun miehen isoisän. Menimme sitten katsomaan tämän naisen hautaristiä ja sitten ristissä oli nimi, joka oli tuttu tämän päivän suomalaisen musiikkielämän huipulta. Kyseinen huippukapellimestari on oppaamme tytär.

Tulossa

Kesä tuo tullessaan monenlaista luonto- ja kulttuurielämystä sekä toivottavasti runsaasti aikaa ystävien ja perheen kanssa. Aion kuitenkin laittaa tähän pari vinkkiä tulevista proggiksistani.

Arte Maressa Bernysin Merten talossa Raippaluodon sillan kupeessa on taidenäyttely nimeltään Ikimetsän kierteet II. Sen laadimme kuvataiteilija Sirpa Seppelinin ja säveltäjä Petri Judinin kanssa. Näyttely on esillä 12.7.-20.8. ja auki klo 10-18 joka päivä. Arte Mare sijaitsee aivan rakennuksen takaosassa. Ravintolan yhteydessä oleva näyttely ei siis ole meidän. Hauskasti sattuu olemaan niin, että Korsholman musiikkijuhlien teema on yhtenevä näyttelymme teeman kanssa. Olemmekin sopineet pientä yhteismarkkinointia.

Vaasan Taiteiden yönä 11.8. klo 23.30 on Sudenmorsiamien ja Weljien esityksen vuoro. Elementit IV Maa pääsee toivottavasti viimein yleisön eteen. Esitystä on koronarajoitusten vuoksi siirretty tulevaisuuteen jo kahtena kesänä. Esityksessä on musiikkia, runoja, tanssia, tulitanssia, nuotioita ja tunnelmaa. Tervetuloa Gustavsborgin rantaan nauttimaan kanssamme elokuun yöstä.

Latinan kielen lentäviä lauseita N osa 3

  • Non credam nisi legero. (Martialis)
  • Käännös: Minä en usko ennen kuin olen lukenut."
  • Non cuivis homini contingit adire Corinthum. (Horatius)
  • Käännös: "Ei kellä tahansa ihmisellä ole mahdollisuutta mennä Korinttiin."
  • Non eritis sicut hypocritae. (Raamattu, Matt. 6:5)
  • Käännös: "Älkää olko niin kuin teeskentelijät."
  • Non est ad astra mollis e terris via. (Seneca)
  • Käännös: "Maan päältä tie tähtiin ei ole helppo."
  • Non est bonum esse hominem solum. (Raamattu, 1. Moos. 2:18)
  • Käännös: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksin."
  • Non est, crede mihi, sapientis dicere: "Vivam". Sera nimis vita est crastina - vive hodie! (Martialis)
  • Käännös: "Ei ole, usko minua, viisasta sanoa: "Huomenna alan elää". Huomenna on liian myöhäistä elää - elä tänään!"
  • Non est vivere sed valere vita est. (Martialis)
  • Käännös: "Elämä ei ole elossaolemista vaan hyvinvointia."
  • Non haberi sed esse. (Tyko Brahen tunnuslause)
  • Käännös: "Ei tulla pidetyksi jonakin, vaan olla sitä."
  • Non in solo pane vivit homo. (Raamattu, Matt. 4:4)
  • Käännös: "Ihminen ei elä pelkästään leivästä."
  • Non mentis compos.
  • Käännös: "Ei mielensä hallitseva."
  • Non mortem timemus, sed cogitationem mortis. (Seneca)
  • Käännös: "Emme pelkää kuolemaa, vaan ajatusta kuolemasta."
  • Non omnes, qui citharam habent, citharoedi sunt.
  • Käännös: "Eivät kaikki, joilla on kitara, ole kitaristeja."
  • Non omnis moriar. (Horatius)
  • Käännös: "En kuole kokonaan."
  • Non plus ultra. (Pindaros)
  • Käännös: "Edempänä ei enää mitään."
  • Non qui parum habet, sed qui plus cupit, pauper est. (Seneca)
  • Käännös: "Se ei ole köyhä, jolla on vähän, vaan se, joka haluaa enemmän."
  • Non scholae, sed vitae.
  • Käännös: "Ei koulua vaan elämää varten."
  • Non, si male nunc, et olim sic erit. (Horatius)
  • Käännös: "Vaikka nyt menee huonosti, niin ei aina tule olemaan."

Kirjavinkkejä

Jennifer Ackerman: Viisaat Linnut. Atena 2018

Florence Williams: Metsän parantava voima. Minerva 2019

Peter Wohlleben: Eläinten salattu elämä. Gummerus 2017

Peter Wohllebeb: Luonnon salainen verkosto. Gummerus 2018

Antti Tuuri: Mies kuin pantteri. Wahlroosin elämä. Otava 2022

Quynh Tran: Varjo ja viileys. Teos & Förlaget 2021

Heikki Kännön koko tuotanto.

Musiikkia

Björn Skifs - Håll mitt hjärta (Hold my heart) - YouTube Tämä on omistettu viimeviikolla kuolleen ystäväni Myn muistolle

RauTamo - Uu In Nan Naa (Official Video) - YouTube Tässä on ystäväni Kirsti Rautamon hieno ja meditatiivinen biisi. Tästä voi kuulla toisenlaisen version Taiteiden yön esityksessämme.

Vaasa Choir Festival 2022 - YouTube Canticum Maris on upea vaasalainen kuoro. Tässä on pitkä video. Tässä on biisien aloitusajat: 3:06 Venematka 5:07 Saarella palaa 6:34 Rakastava 13:10 Keinutan kaikua 14:40 Hautalaulu 16:10 Hiljainen ilta 18:18 Lähtö 21:10 Hear my Prayer... For the Wings of a Dove 32:40 The Lord Bless You and Keep You 35:43 Jubilate Deo in Eb

When It Rains - YouTube Jillian Jacqueline

Sean Tobin and the Boardwalk Fire - Ghost of the Arcade (Official Video) - YouTube Tässä aivan uusi biisi

Risteys - YouTube Ismo Almako

Lintuperspektiivi - YouTube Ismo Alanko

Anki Lindqvist....Ne kesäyöt - YouTube

Carola - Penkki,puu ja puistotie - YouTube

Kipparikvartetti - Junttalipoo - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=W7MpoxGDUe Erkki Rankaviita Ja Lokki Oli Sen Laivan Nimi

the heymacs - Hit The Road, Jack - YouTube

Tu Vuo' Fa' L'Americano - Hetty & the Jazzato Band - YouTube

Pienet sanat - YouTube Tuula Amberla

Korppi - YouTube Liekki

Mari Boine and Liu Sola ''Maze'' - YouTube

Tanssia

Rita Hayworth & Fred Astaire dance to Led Zeppelin - YouTube

Chaplin Modern Times 'non-sense song' - YouTube On tässäkin vähän tanssillisia liikkeitä, vai mitä

Zorba The Greek - End Scene - YouTube

Walk of Life - Dire Straits - Sven Otten - JUSTSOMEMOTION - w/lyrics - YouTube Erityisesti kohdasta 1:51 alkaen

Kesäyön laulu (tosi, tosi vanhaa tuotantoani)

Kesäyö!!! Siis olkoon niin:

en enää vaivu unelmiin.

Nyt horjumatta lailla graniitin

mä kyllä jaksan päiviin tuleviin.

Ja alla paaden harmaan, kivisen

on sydämeni lämmin, punainen.

Kuin tyrskylaine mustan merenselän

mä voimakkaasti yötä elän.

Kuin verivirta vahva, autuas

soi sointu yössä: olen onnekas!

p.s. Ehkä olen onnellinen, kun ainoa stressin aiheuttaja (Ukrainan sodan lisäksi) on takapihamme puiston varisemon loputtoman työn seuraaminen.

  • Alussa oli sana
    ja hiljaisuus.
    Tuuli kulki kallionkoloissa,
    ravisteli pajua,
    soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
    salamat tanssivat pilvissä
    ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

    Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
    jota ihmiseksi kutsutaan.
    Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
    soluihinsa meren aaltojen valssin,
    sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
    luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

    Ihminen oli kauneinta musiikkia
    ja täydellisin soitin.
    Hänen sielunsa loi oman laulun.
    Joskus se oli tumma,
    joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
    Joskus ihmisen sävel särkyi,
    eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

    Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
    ei häntä enää ollut.