Ihmettelemisen taito

20.1. Tämä on päivä, jota olen odottanut. Luulen, että moni muukin. Tänään voimme huokaista helpotuksesta, kun erään suurvallan ydinaseiden laukaisukoodit siirtyvät luultavasti vakaampiin käsiin.

Tammikuu on jo yllättävän pitkällä. Härkäviikot ovat käsillä. Kohta on kiinalainen uusivuosi (11.2.) ja siellä siirrytään kokonaan härän vuoteen. Härkä (Vietnamissa puhveli) on yksi kiinalaisista horoskooppimerkeistä. Kiinalaisessa ajanlaskussa Härän vuotta pidetään pohdinnan, sadonkorjuun ja varovaisten päätösten aikana. Vaikka ei uskoisikaan vanhoihin viisauksiin, täytyy todeta, että noita ominaisuuksia tulevaan kiinalaiseen vuoteen kaipaan kovasti. Sadonkorjuuksi tässä kohdassa miellän koronarokotuksien tuoman helpotuksen.

Omakohtaista pohdintaa ja sadonkorjuuta tulee varmasti olemaan osallistuminen Hiljaisuuden Ystävien pyhiinvaelluskoulutukseen Ystäväni A:n kanssa. Saamme sieltä taatusti paljon eväitä kaupunki- ja luontopyhiinvaellusten suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä oman sisäisen hiljaisuutemme löytämiseen. Jo nyt olen saanut uusia näkökulmia, kun olen lukenut ennakkotehtävien kirjoja.

Eräänlaista sadonkorjuuta tulee olemaan myös Sudenmorsiamien ja Weljien elementtisarjan viimeisen osan valmistuminen esityskuntoon ensi kesän taiteidenyöhön täällä Vaasassa. Elementit IV Maa piti esittää jo viime kesänä, mutta koronasta johtuen siirsimme sen tähän vuoteen. Olimme ehtineet jo melko pitkälle harjoituksissa ja suunnitelmat olivat muutenkin valmiita, kun jouduimme laittamaan projektin jäihin.

Jotain sadonkorjuun omaista on myös tarpeessani lukea vanhoja päiväkirjamerkintöjäni. Ehkä tämä johtuu uuden elämänvaiheeni tuoreudesta. On mukavaa ja välillä kipeääkin käydä mennyttä elämää läpi ja ihmetellen ymmärtää, miten minusta on tullut herttuatarikäinen minä.

Pohdintaan varattua aikaa tulee olemaan minulle ja ystävälleni E:lle erityisesti marraskuu, mikäli suunnitelmat toteutuvat, mutta niistä sitten tuonnempana.

 

Ihmettelemisen taito

Innostuimme viime viikonloppuna vanhojen lukiokavereitteni ja parin silloisen opettajamme kanssa ihmettelemään mielenkiintoisia nimiä. Meinasin kirjoittaa koko kirjoituksenikin niistä, mutta sitten minulle kävi niin, että ryhdyin pohtimaan ilmiötä, jota ihmettelemiseksi kutsutaan. Saattaa olla, että palaan noihin hauskoihin nimijuttuihin jossain myöhemmässä kirjoituksessani.

Huomautan, että alla kirjoittamani kumpuaa elämänkokemuksesta ja sisältää siksi niin sanottua keittiöpsykologiaa.

Pienet terveet lapset suhtautuvat maailmaan ihmetyksellä. Liiallinen tieto ei vielä kahlitse heidän mielikuvitustaan. On hyvin voimaannuttavaa mennä vaikkapa metsään tuollaisen avoimen sielun kanssa. Muurahaiset ja neulaset saavat ansaitsemansa huomion. Erikoiset pienet kivet ja maasta löytyvä kaunis sulka ovat loputtoman riemun ja ihmettelyn aiheita. Ja päästäpä lapsi ensimmäistä kertaa pianon tai elävän tulen ääreen. Aivan siinä itsekin innostuu. Entä, kun jalankulkijoille ja pyörille tarkoitettuun alikäytävään mennään. Alkaa äänileikki kaikuisassa tilassa.

Meillä oli "edesmenneen" Ristinummen koulun aikuisten kanssa vuosituhannen vaihteessa epävirallinen luontokerho. Mukaan pääsemisen edellytyksenä oli ihmettelemisen taito tyyliin: "Ihmettelen vaan, minnekähän kuusta on puolikas hävinnyt!" tai "Miksi lätäköt eivät olleet tänään märkiä, vaan ritisivät jalkojeni alla?" Saimme monet naurut ja riemastuksen hetket näistä kommenteista. Samalla mietinnät haastoivat meitä etsimään selityksiä asioille ja ilmiöille. Sitä kautta löysimme toivottavasti tien pienimpien oppilaiden ajatteluun.

Me aikuiset tarvitsemme ihmettelyn virittäjäksi usein uusia kokemuksia ja maisemia. Sitä mukaa, kun asiat ja ilmiöt arkipäiväistyvät ja saavat myös tietopohjaisia selityksiä, kadotamme ihmettelemisen taidon. Ihmisen ikääntyessä ihmetteleminen varmaankin helposti vähenee, ellei sitä tietoisesti pidä yllä.

Ihmettelemisen taito on mielestäni olennainen osa nuorena pysymistä, luovuutta ja mielenterveyttä. Sen kadottaminen johtaa pahimmillaan kyynistymiseen. Kyynistyminen johtaa helposti masentumiseen ja näköalattomuuteen. Elämästä tulee tylsää. Me tarvitsemme tietoa, tahtoa ja tunnetta. Ihmetteleminen on melko atavistista ja tunneperäistä. Hurmioituminen vaatii myös taitoa ihmetellä ja ihastella.

Monet taiteelliset tuotokset vaativat syntyäkseen hurmioitumisen ja sen takana olevan ihmettelyn. Ihmetteleminen vaatii usein aikaa ja pysähtymistä. Sitä valitettavasti elämän ruuhkavuosina ja työelämän oravanpyörässä ei ole riittävästi. Hetkeen tarttuminen ja sisäisten impulssien terve kuunteleminen auttaa silloinkin ihmettelyn alkuun.

Olen aiemminkin siteerannut täällä Lauri Pohjanpään runoa Pisara mutta teen sen taas, koska siinä on mielestäni hetkeen tarttumisen ja ihmettelyn ydinsanomaa.

 

Olin hetken.

 

Pois olin tuokiossa ----

meren helmaan heityin mitattomaan.

 

Minä onnellinen!

 

Sain auringossa

ma hetken

kuvastaa taivaan ja maan.

 

Toinen hetkellisyyteen, hurmioitumiseen ja ihmettelyyn liittyvä aiemminkin siteeraamani runo on Aaro Hellaakosken Niin pieniksi

 

Niin pienenksi kasvoimme.

Äskeittäin

olit vaahteranlehdellä

vierelläin.

 

Niin väljästi mahduimme

sekunnin rakoon

kuin aika ois antaunut

onnemme jakoon.

 

Ei silmäni kanna

ilon laidasta laitaan.

Kuin pieniksi joskus

tulla taitaan !

 

Niin. Ihmettelijän pitää tulla pieneksi, lapsen kaltaiseksi. Sanoihan Jeesuskin, että lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Jumalan valtakunnalla ymmärrän ääretöntä rakkauden merta, jossa kaikki on yhtä.

Poikani ollessa noin viiden vanha, hän kertoi minulle, että hänellä olisi Jumalalle kolme kysymystä. Kaksi niistä muistan: Miksi avaruudessa ei ole happea? ja Miten olet voinut tehdä näin kauniin maailman? Muistan vielä tarkasti hetken jolloin poikani kertoi nämä ihmetyksen aiheensa. Kävelimme kuulaana pakkasiltana palokujaa pitkin kohti kotia. Puut olivat huurteessa ja niiden välistä vilahteli tähtiä.

Haastan sinutkin miettimään kolme ihmetyksen aihetta. Tässä tulevat ensimmäisenä mieleeni tulevat:

 

Kuka ihme on keksinyt neulesilmukan ja millaisen prosessin tuloksena?

Miksi luonnossa kaikki värit sointuvat toisiinsa?

Miten ihmeessä on mahdollista, että unen ja valveen rajamailla syntyy uusia sanoja?

 

 

Lentäviä lauseita F

Faber est suae quisque fortunae. (konsuli Appius Claudius Caecus)

Käännös: "Jokainen on oman onnensa seppä." (SLK)

 

Fabricando fit faber.

Käännös: "Harjoitus tekee mestarin."

 

Fac sumptum propere, cum res desiderat ipsa: dandum etenim est aliquid, dum tempus postulat aut res. (Cato vanhempi)

Käännös: "Tilanteen vaatiessa ei saa kitsastella: rahaa pitää käyttää runsaasti silloin kun aika tai asia niin vaatii." (SLK)

 

Fac ut vivas.

Käännös: "Hanki elämä."

 

Facetiae omnium sermonum condimenta. (Cicero)

Käännös: "Sukkeluus maustaa kaikki puheet. (SLK)

 

Faciendi plures libros nullus est finis; frequensque meditatio carnis afflictio est. (Raamattu, Saarn. 12:12)

Käännös: "Paljojen kirjojen tekemisellä ei ole loppua; ja alituinen opiskelu heikentää ruumiin."

 

Fama, malum qua non aliud velocius ullum: mobilitate viget virisque adquirit eundo. (Vergilius)

Käännös: "Huhu - ei ole mitään pahempaa kuin se, ei mitään nopeampaa: se piristyy liikkuessaan ja kasvattaa voimiaan kulkemalla."

 

Fama volat. (Vergilius)

Käännös: "Huhulla on siivet."

 

Fas est ab hoste doceri. (Ovidius)

Käännös: "On sallittua ottaa oppia viholliselta."

 

Feminae naturam regere desperare est otium. (Publilius Syrus)

Käännös: "Naisen mielen ohjailu on ajanhukkaa."

 

Fennis mira feritas, foeda paupertas: non arma, non equi, non penates; victui herba, vestitui pelles, cubile humus... Idemque venatus viros pariter ac feminas alit; passim enim comitantur partemque praedae petunt... Securi adversus homines, securi adversus Deos rem difficillimam assecuti sunt, ut illis ne voto quidem opus esset. (Tacitus: Germania, s. 98)

Käännös: "Fennit ovat ihmeellisen villejä ja köyhiä. Heillä ei ole kunnon aseita, ei hevosia eikä jumalia. He syövät kasviksia, pukeutuvat nahkoihin ja nukkuvat paljaalla maalla. Metsästys elättää yhtä lailla sekä miehiä että naisia. Naiset seuraavat miehiä joka paikkaan ja pyytävät osan saaliista. Heidän ei tarvitse välittää muista ihmisistä eikä jumalista, he ovat saavuttaneet kadehdittavan päämäärän: he eivät edes odota elämältä parempaa." (LLM)

 

Fere libenter homines id, quod volunt, credunt. (Julius Caesar)

Käännös: "Mitä ihmiset toivovat, sen he mielellään uskovat."

 

Fertilior seges est alienis semper in agris vicinumque pecus grandius uber habet. (Ovidius)

Käännös: "Muiden pelloilla on vilja aina hedelmällisempää ja naapurin karjalla on aina isommat utareet."

 

Firmitas, utilitas, venustas. (Vitruvius)

Käännös: "Kestävyys, käytännöllisyys ja kauneus."

 

Flamma fumo est proxima. (Plautus)

Käännös: "Liekki on hyvin lähellä savua."

 

Fortis est ut mors dilectio, dura sicut infernus aemulatio. (Raamattu, Korkea Veisu 8:6)

Käännös: "Raju kuin kuolema on rakkaus, julma kuin helvetti on mustasukkaisuus." (SLK)

 

Fortis fortuna adjuvat. (Terentius)

Käännös: "Onnetar suosii rohkeita." (SLK)

 

Fortiter in re, suaviter in modo. (Claudio Aquaviva)

Käännös: "Lujasti asiassa, lempeästi tavassa." (SLK)

 

Fortuna caeca est. (Cicero)

Käännös: "Onni on sokea."

 

Fortuna multis dat nimium, satis nulli. (Martialis)

Käännös: "Onni suo liian paljon monille, tarpeeksi ei kenellekään." [48] (SLK)

 

Fortuna vitrea est: tum cum splendet frangitur. (Publilius Syrus)

Käännös: "Onni kuin lasia: helposti hohtaa ja hajoaa."

 

Frigori laecasin dico. (Petronius)

Käännös: "Haistatan pakkaselle paskat." (SLK)

 

Frustra poeticas fores compos sui pepulit. (Platon), Seneca

Käännös: "Turhaan koputtelevat tervejärkiset runouden ovia."

 

Fundamentum est iustitiae fides. (Cicero)

Käännös: "Oikeudenmukaisuuden perusta on luottamus."

 

Furor arma ministrat. (Vergilius)

Käännös: "Raivo hankkii aseet."

 

Kirjavinkkejä

Alla on muutama tulevan koulutukseni ennakkotehtäväkirjoista ja viimeisenä yksi riemastuttavimmista koskaan lukemistani elämäntaitokirjoista. Se on niin pieni, että sen lukee noin puolessa tunnissa, mutta siihen tulee palattua ajoittain.

 

Johanna Tanska ja Juha Tanska (2020): Lempeä linssi – Valokuvaus tienä läsnäoloon. Kirjapaja.

Pauliina Kainulainen (2019): Suuren järven syvä hengitys – Luontosuhde ja kokonainen mieli. Kirjapaja.

Pauliina Kainulainen (2013): Metsän teologia. Kirjapaja.

Paulo Coelho (1987): Pyhiinvaellus. Bazar

René Gothóni (2000): Tuntematon pyhiinvaeltaja. WSOY.

Ray Bennet (2012): Alisuorittajan manifesti. Opas vaatimattomiin saavutuksiin ja hyvään oloon. Sammakko.

 

Musiikkia

Aloitetaanpa aiheeseen sopien lastenlauluilla

Lasten aarteita - Ihme ja kumma https://www.youtube.com/watch?v=F6e2iBeLxr0

Taivaanpii www.youtube.com/watch?v=iYdwxVX9Hr8

Kaiku – Eko www.youtube.com/watch?v=crWqJs7Gab4

 

Juha Tapio – Ihme www.youtube.com/watch?v=g-rhHabuPLA

Egotrippi – Mestaripiirros  https://www.youtube.com/watch?v=SsL7JD10HmM

Johnny Cash – Hurt www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI

Two Guitars - Russian Gypsy Music https://www.youtube.com/watch?v=JuC4aL-4-n0

Les Yeux Noirs (Dark Eyes) | Django Reinhardt | Pomplamoose ft. The Vignes Rooftop Revival https://www.youtube.com/watch?v=gfiqW1WaGbw

Lola Marsh - She's a Rainbow https://www.youtube.com/watch?v=wTQxiGJzR_I

ZAZ – Qué vendrá https://www.youtube.com/watch?v=6THHrPyZQuQ

Hugh Laurie - Louisiana Blues https://www.youtube.com/watch?v=0rHKdaLfIew

Elizabeth Cotten - In the Sweet By and By www.youtube.com/watch?v=3pUdUX5Gagc

Joan Baez - Diamonds and Rust https://www.youtube.com/watch?v=1ST9TZBb9v8

 

Pave Maijanen  R.I.P.- Lähtisitkö https://www.youtube.com/watch?v=LLlNe6vyokI

 

 

Tanssia

Bebo Best & The Super Lounge Orchestra - Sing Sing Sing https://www.youtube.com/watch?v=qJ0_r1Emui8

Moulin Rouge / French Touch 2019 https://www.youtube.com/watch?v=kXCTkA2Tu5Y

Ballet Flamenco Andalucia - Flamenco Festival at New York City Center www.youtube.com/watch?v=cm9IYSDxagc

Zorba the Greek -  Shakallis Dance2019 www.youtube.com/watch?v=f16cwfdSuOQ

 

Runo

Ihmettelemässä (1994)

 

Kuuma asfaltti höyryää

vesisateessa

Pysäytän auton

Yritän suudella tiellä loikkivaa sammakkoa

 

Eikä minulla ole prinssiä

 

p.s. 20.1. Seppelinin Sirpalla ja minulla on meneillään näyttely Kuulaopiston aulassa helmikuun loppuun asti: Kaikuja kiven laulusta.

p.p.s. 21.1. On aivan pakko laittaa vielä pari biisiä:

Andriamad - Alléluia (Video lyrics) https://www.youtube.com/watch?v=LZJwpwgusDg&list=PL6kTZAy2HFoUD_MRhjZz099N4m0X9vC1U..

Tästä kannattaa katsoa video, jossa on sanat. Tärkeää asiaa.

Bola de Nieve - Be Careful, It's My Heart https://www.youtube.com/watch?v=1J3WMrM8Qds Tämä biisi on ollut minulla toistakymmentä vuotta mielessä enkä ole tiennyt esittäjää. Eilen illalla löytyi hyllystäni kirja, jossa siteerattiin biisin sanoja ja sieltä löytyi myös esittäjä!

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.