(Luonto-)pyhiinvaeltajan mietteitä

Kastepuun tilalta kalaverkko

Kevät keikkuen tulevi. Tämä sananlasku on taas näyttänyt paikkansa kansakunnan syvässä tietoisuudessa. Viime tiistaina oli todella lämmin ja aurinkoinen päivä. Uskaltauduimme kolmen ystäväni kanssa ensi kertaa oikein ravintolalounaalle. Kolmella meistä on jo saatuna ensimmäinen koronarokote. Valitsimme rauhallisen ravintolan, jossa saimme jakaa mietteitämme turvallisesti samalla, kun nautimme oivallista nepalilaista ruokaa. Kotiin kävellessä mieli oli kiitollinen auringosta, ystävistä, hyvästä ruuasta, elämästä ja aivan kaikesta.

Odotin kiihkeästi keväistä viikonloppua Bergössä. Aloin seurata sitten Ilmatieteenlaitoksen ja Norjan YR:n sääsivuja ja huomasin, että aivan toisenlaisiksi olivat sääolosuhteet muuttumassa. Luvassa oli hurjaa aallokkoa, kovia myrskypuuskia ja hyvänlaista keskituulta sekä lumi- ja räntäsadetta. Kesärenkaatkin oli saatu maanantai-iltana vaihdettua autoon.

Iloisena yllätyksenä minulle tuli, että Hailuodosta Luovon Puojista tilaamani käsin mittojen mukaan kudottu aito luotolainen (villapaita) ehti saapua postiin reissulle lähtemistä edeltävänä päivänä. Se oli mitä oivallisin noihin olosuhteisiin.

Pyhiinvaelluksia opiskelemassa

Vietin viikonlopun siis Bergössä ystäväni A:n kanssa. Olimme vuokranneet kalasataman läheltä mökin kolmeksi päiväksi ja kahdeksi yöksi. Syynä oli pyhiinvaelluskoulutuksen ns. lähiviikonloppu. Alun perin meidän olisi pitänyt olla Turun kristillisellä opistolla, mutta koulutusta ei tietenkään näissä koronaolosuhteissa voitu järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

A:n kanssa on niin helppo reissata. Meillä on jo paljon yhteisiä kilometrejä takanamme. Yhdessä olemme myös kouluttautuneet mm. luontoyhteysohjaajiksi ja tehneet ekumeenista hiljaisuuden työtä Vaasassa.

Vetäydyimme siis saaristoon, josta olimme etäyhteyksissä netin kautta kouluttajien ja muiden eri puolilta Suomea olevien koulutettavien kanssa. Matkasimme saarelle A:n autolla, johon oli vaihdettu takaisin talvirenkaat edellisenä iltana. Bergön lautalla todellakin keinutti korkeassa aallokossa ja tuulessa. Merivesi huuhteli auton tuulilasia.

Ratkaisu kotoa irrottautumiseen koulutusviikonlopuksi oli aivan oikea. Saimme keskittyä asiaamme ja nautiskella sää- ja muista olosuhteista kaikessa rauhassa hienon maiseman keskellä. Mehän kumpikin suorastaan rakastamme myrskyjä ja osaamme varautua vaatetuksenkin kanssa.

Mökistä avautui näkymä merelle joka suunnassa. Merikotkia näimme todella usein. Lähistöllä pyöri enimmillään kolme kotkaa samanaikaisesti. A. löysi aivan mökkitiemme varresta merikotkan ruokailupaikan, jossa oli runsaasti erilaisia luita, sulkia ja höyheniä. Taisipa siellä olla joutsenen ruokatorvia. Lienevätkö olleet viime kesän poikasilta?

Jossain vaiheessa viikonloppua totesimme, että tästähän muodostui varsinainen retriitti. Etäopiskelussa vaihtelivat erilaiset ryhmäkeskustelut, hartaushetket, luennot ja kaksi pientä pyhiinvaellusta.

Lauantaina kävimme Bergön vaelluspolulla, jossa hiljennyimme kumpikin itsenäisesti meille annettuihin kehollisiin ja mietiskelytehtäviin. Teimme illan suussa myös "toiveitten listaa" eli luonnosta ortodoksien ja ev. lut seurakuntayhtymän yhteiseksi pyhiinvaellustoimintojen suunnitelmaksi neljäksi vuodeksi eteen päin. Mehän emme noista asioista päätä, mutta silti tuosta paperista voisi olla iloa näille seurakunnille.

Puhtaan kokemisen hetki

Puhtaan kokemisen hetki minulla oli lauantai-iltana, kun iltahartauden yhteydessä tanssimme pyhistä tansseista tuttua Taizén Veni Sancte Spiritus -hymniä kukin omaan tahtiinsa. Katselin aavalle merelle. Takassa räiskyi tuli. Kirjoitin tässä alla olevan runon tuon kokemuksen jälkeen. Innostuimme myös maalaamaan maiseman.

Merien Herra 

rauhoittaa tuulen

laskee aaltojen latvat

hopeisiksi peileiksi

               horisontin laidasta laitaan

       ja

             Pyhä Henki  laskeutuu

              luodon kiville

merikotkan muodossa

Bergön kirkossa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Berg%C3%B6n_kirkko

Sunnuntaina pääsimme Bergön kirkkoon. Sinne olen jo kauan halunnut päästä tutustumaan. Nyt siihen pienillä järjestelyillä tarjoutui tilaisuus. Tuota aivan viehättävää paikkaa esitteli sympaattinen Cay-Håkan Englund, joka on Bergössä kappalaisena. Yllätys oli mieluinen, kun hänkin paljastui pyhiinvaellusihmiseksi.

Kirkolle oli leimallista se, että monet siellä olevat taide- ja muut esineet olivat saaren omien asukkaiden tekemiä. Toisaalta kotoisin ollut urkujen rakentaja menehtyi juuri urkuja käyttöön vihittäessä 1956. Hän oli itse paikalla Bergön kirkossa. Tämä tuntuu valtavan kohtalonomaiselta.

Erityisen koskettava yksityiskohta kirkossa on kasteverkko. Yleistä on luterilaisissa kirkoissa nykyisin kastepuu, johon ripustetaan kyyhkysiä kastettujen lasten nimillä varustettuna seuraavan jumalanpalveluksen yhteydessä. Bergössä ei ole puuta, vaan vanhanmallinen puuvillaverkko. (Kuvassa jutun yläpuolella) Kastetuille lapsille tekee paikallinen käsityöläinen kalan, jossa on kastetun nimi. Toinen puoli on sileää ruskeaa nahkaa ja toinen puoli kalannahkaa.

Meillä oli mukana Tampereen pienen kirkkopyhiinvaelluksen materiaali, jonka harjoitukset myös teimme. Vietimme spontaanin hartaushetkenkin.

Lopuksi kiertelimme kahdestaan kirkon ympärillä olevalla hautausmaalla.

Ajelimme pienen lenkin ennen kuin palasimme kylältä "kotiimme" kalasatamaan.

Kirkkokäynnin jälkeen aterioimme ja pakkailimme tavaroitamme. Viikonlopun viimeisten opiskeluhetkien päätyttyä palasimme kotiin. Olo oli kiitollinen, mutta melko väsynyt.

Koti-Vaasassa oli sillä aikaa satanut hurjan paljon lunta. Saaristossa lumen tulo oli ollut maltillisempaa.

Pieni runopyhiinvaellus

Menemme pienellä porukalla laittamaan Huutoniemen kirkkoa ympäröiviin puihin ja atriumpihalle nyt jo neljänneksi kesäajaksi kylttejä, jotta ihmiset voivat kulkea pientä pyhiinvaellusta. Pyhiinvaellus on avoinna 3.5.-31.8.

Tänä vuonna pyhiinvaellus koostuu hengellisistä runoista ja minun valokuvistani. Olen koonnut eri ihmisiltä heidän hengellisiä lempirunojaan. Koska saldo ei riittänyt aivan kaikkiin kyltteihin, noin puolet on minun lempirunojani.

6.6. klo 10.00 polulla järjestetään runopyhiinvaellusmessu.

Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin tai pyhillä paikoilla. Se on aina myös matka omaan sisimpään.

Luonto on minulle myös pyhä paikka. Huutoniemen kirkon ympärillä koen syvää luontoyhteyttä vanhojen puiden ja kivien keskellä. Voit kulkea kuunnellen puiden huminaa ja pysähtyä uusien ja vanhojen runojen ja kuvien äärelle kiittämään, rukoilemaan ja mietiskelemään yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Villen muistonäyttely

Black Wall Galleryssa on auki Ville Hiltusen (1988-2021) muistonäyttely Taivassurffaajan Poika 23.04 - 16.05

https://photos.google.com/share/AF1QipOYEPgIbB81laTcu64Zkz6AtxfBaa4wFD0mS-JfVJFWOKOmtEn1KzvXC6uZN6zq2Q?key=OEhNa1hla2tWZTZoUkxmTnpNUkgzTWZQR1M0RkVR

Galleria on auki Ke-Pe 12-17 ja La-Su 12-16

Sijainti: Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6, Vaasa

Latinan lentäviä lauseita I osa a

Edellisestä kirjoituksestani unohtui jatkaa näiden lentävien lauseiden jakamista. Kun nyt paneuduin I-kirjaimella alkavaan osioon, huomasin, että se on pakko jakaa ainakin kahteen kirjoitukseen.

Tässä siis tulee alkupäästä keräämiäni lauseita tai ilmauksia:

Iam redit et Virgo, redeunt Saturnia regna. (Vergilius)

Käännös: "Heti kun oikeus palaa, palaa kultainen aika."

Iam ver egelidos refert tepores. (Catullus)

Käännös: "Jo kevät tuo lauhkeat lämpimät ilmat." (SLK)

Ieiunus raro stomachus vulgaria temnit. (Horatius)

Käännös: "Nälkäinen vatsa harvoin ylenkatsoo arkista ruokaa."

Ignis quo clarior fulsit, citius exstinguitur. (Seneca)

Käännös: "Mitä kirkkaammin liekki palaa, sitä pikemmin se palaa loppuun." (SLK)

Ignoratio futurorum malorum utilior est quam scientia. (Cicero)

Käännös: "Hyödyllisempää kuin tieto tulevista onnettomuuksista on olla tietämättä niistä." (SLK)

Ille crucem sceleris pretium tulit, hic diadema. (Juvenalis)

Käännös: "Toinen on saanut rikoksestaan rangaistukseksi ristiinnaulitsemisen, toinen kruunun." (SLK)

Illustres quaedam ac nobiles feminae non consulum numero sed maritorum annos suos computant. (Seneca)

Käännös: "Muutamat tunnetut ja arvostetut rouvat laskevat vuosia aviomiestensä mukaan eivätkä konsulien mukaan." (LLM)

Imago animi vultus est. (Cicero)

Käännös: "Kasvot ovat sielun kuva."

Imo pectore.

Käännös: "Syvimmältä rinnasta." (SLK)

Imponit finem sapiens et rebus honestis. (Juvenalis)

Käännös: "Viisas on asettanut rajat myös hyveille." (SLK)

Impossibilium nulla obligatio est. (Celsus, Kheilon?)

Käännös: "Mikään ei velvoita mahdottomaan." (SLK)

In amore haec omnia insunt vitia: iniuriae suspiciones, inimicitae, indutiae, bellum, pax rursum. (Terentius)

Käännös: "Rakkaudessa käydään läpi kaikki tämä kamaluus: epäoikeudenmukaisuus, viha, aselepo, sota ja sitten taas rauha." (SLK)

In animi securitate vitam beatam. (Cicero)

Käännös: "Onnellinen elämä on mielenrauhaa."

In commune bonum.

Käännös: "Yhteiseksi hyväksi." (SLK)

In crastinum differo res severas. (Cornelius Nepos)

Käännös: "Vakavat asiat siirrän huomiseen." (SLK)

In diem vivere.

Käännös: "Päivä kerrallaan." (SLK)

In eadem es navi. (Cicero)

Käännös: "Olet samassa veneessä." (SLK)

In eadem re utilitas et turpitudo esse non potest. (Cicero)

Käännös: "Sama asia ei voi olla yhtä aikaa hyödyllinen ja häpeällinen." (SLK)

In hoc signo vinces.

Käännös: "Tässä merkissä olet voittava." (SLK)

In magnis et voluisse sat est.

Käännös: "Suurissa asioissa tahtokin riittää." (SLK)

In nomine Sanctae Trinitatis.

Käännös: "Pyhän kolminaisuuden nimessä." (SLK)

In omni adversitate fortunae infelicissimum est genus infortunii fuisse felicem. (Boethius)

Käännös: "Kaikessa kohtalon tuottamassa epäonnessa onnettomin epäonnen laji on se, että oli ollut onnellinen." (SLK)

In omnibus fere minus valent praecepta quam experimenta. (Quintilianus)

Käännös: "Melkein kaikissa asioissa ohjeet ovat vähemmän arvokkaita kuin kokemus." (SLK)

In perpetuam (rei) memoriam.

Käännös: "(Asian) ikuiseksi muistamiseksi." (SLK)

In plerisque rebus mediocritas optima est. (Cicero)

Käännös: "Useimmissa asioissa keskitie on paras." (SLK)

In posterum.

Käännös: "Tulevaisuutta varten." (SLK)

In promptu.

Käännös: "Esilleotettuna." (SLK)

In puris naturalibus.

Käännös: "Puhtaissa luonnollisuuksissa." (SLK)

In saecula saeculorum. (Raamattu, 1. Tim. 1:17)

Käännös: "Aikakausista aikakausiin." (SLK)

In se magna ruunt. (Lucanus)

Käännös: "Suuret (asiat) sortuvat itse toistensa päälle." (SLK)

In spe.

Käännös: "Toivossa." (SLK)

Tässä kohti pohdin, onko inspiroituminen toivossa elämistä!

In sudore vultus tui vesceris pane. (Raamattu, 1.Moos. 3:19)

Käännös: "Otsasi hiessä sinun on syötävä leipäsi." (SLK)

In summo periculo timor misericordiam non recipit. (Julius Caesar)

Käännös: "Äärimmäisessä vaarassa pelko ei tunne armoa."

In terra summus rex est hoc tempore nummus. (Carmina Burana)

Käännös: "Suurin valtias maan päällä on nykyään raha." (SLK)

Sic!

In unum omnes.

Käännös: "Kaikki yhteen." (SLK)

In vino veritas. (Plinius vanhempi, Alkaios?)

Käännös: "Viinissä totuus."

Incendit omnem feminae zelus domum. (Publilius Syrus)

Käännös: "Mustasukkainen nainen sytyttää koko talon tuleen."

Incredulus odi. (Horatius)

Käännös: "Epäuskoisena vieroksun." (SLK)

Kirjavinkkejä

Kaari Utrio: Kuukiven kevät. Otava 1996. Kuvat Marja Vehkala.

Kerstin Ekman: Sudentalja -trilogia. Herran armo Tammi 2002, Viimeinen uitto Tammi 2004 ja Raaputusarvat Tammi 2005

Musiikkia eli vähän jokaiselle jotain

Veni Sancte Spiritus https://www.youtube.com/watch?v=WmxXwAgkhWQ

Andrea Bocelli, Céline Dion - The Prayer https://www.youtube.com/watch?v=qt_OkgSOrkU

Biisi alkaa kohdasta 1:39

Les Choristes - La Nuit "Hymne à la nuit" (2004) https://www.youtube.com/watch?v=cQSTAhXR3Ko

Hallelujah - People were AMAZED - Karolina Protsenko - Violin and Piano https://www.youtube.com/watch?v=tQFtfN3oijo

Ave Verum Corpus (Mozart) - King's College, Cambridge https://www.youtube.com/watch?v=HXjn6srhAlY

Sinéad O’Connor & The Chieftains - The Foggy Dew (IRMA Awards/Burlington Hotel Dublin 1995) https://www.youtube.com/watch?v=TSueWQMZ3xg

Wildwood Flower - Sylvia O'Brien, Tom King https://www.youtube.com/watch?v=5KS2b6919oE   

Foggy Mountain Breakdown https://www.youtube.com/watch?v=m8tO3kIfF1U

Gorbachev singing a song https://www.youtube.com/watch?v=KZ6paXlxg9I

"Kertokaa Se Hänelle" ~ Dmitri Hvorostovsky ~ Dicitencello vuie https://www.youtube.com/watch?v=5_jF5Mgrs38

Freddie Mercury ft. Montserrat Caballe - Barcelona (Live in Olimpiada Cultural) https://www.youtube.com/watch?v=7icIbZYvEtk

Sister Act - "Hail Holy Queen" — Deloris & The Sisters (1992) https://www.youtube.com/watch?v=ZZNjpKcAlaw

Tanssia

Michael Flatley's Lord of the Dance: Victory -- the Supercut https://www.youtube.com/watch?v=NaaWk7bZguM  ”Irkkuilu” alkaa noin kohdasta 1:40

Stanlio e Ollio Jerusalema - Il ballo https://www.youtube.com/watch?v=sAd-gxi75Yg

20190907 Gretchens Wedding Irish Dance https://www.youtube.com/watch?v=PM5uEllr21o

The Tango - Scent of a Woman (4/8) Movie CLIP (1992) HD https://www.youtube.com/watch?v=F2zTd_YwTvo

Chubby Checker - Lets Twist Again (DJ Woofer Remix) ♫ dance mix https://www.youtube.com/watch?v=lt45C8MDyPs

Flashmob

Flashmob Proposal Trieste Bruno Mars Marry You 2020 https://www.youtube.com/watch?v=T71K7CInH9Q

Dancing Security Guards Shock Morning Office Workers! https://www.youtube.com/watch?v=blcuwPlApLI

Runo

Rakkolevää verkossani
tyrskyjen yli rantakiville kuljen.


Kaislikossa kuikka huutaa
kotiin kotiin.

Käsien känsät,
suolasta ja vedestä
koukistuneet sormet
tuntevat kokkapuun,


verkon selvittävät
tottunein ottein.

Nokipannun kahvissa
tunnen kodin maun.

 • Alussa oli sana
  ja hiljaisuus.
  Tuuli kulki kallionkoloissa,
  ravisteli pajua,
  soitti vaahtopäillä kaislikkoa,
  salamat tanssivat pilvissä
  ja maaemo sylki kuumaa laavaa ja rikkiä.

  Sana muovasi luonnonsävelistä olennon,
  jota ihmiseksi kutsutaan.
  Hän sai vereensä kaislojen suhinan,
  soluihinsa meren aaltojen valssin,
  sydämeensä salaman tulen ja ukkosen jylyn,
  luihinsa ja lihaksiinsa kallion laulun.

  Ihminen oli kauneinta musiikkia
  ja täydellisin soitin.
  Hänen sielunsa loi oman laulun.
  Joskus se oli tumma,
  joskus täynnä kuultavaa iloa ja rauhaa.
  Joskus ihmisen sävel särkyi,
  eikä hän enää saanut kosketusta muihin ihmisiin.

  Jos ihminen kadotti musiikin itsessään,
  ei häntä enää ollut.